Annukka Jäskellä on lupa auttaa: ”Meissä jokaisessa on voimavaroja.”

Esittelemme SoteLeaks-blogissamme varsinaissuomalaisia, jotka ovat jo sisäistäneet hankkeemme Lupa auttaa! -asenteen: lupa auttamiseen on, sitä ei tarvitse keneltäkään pyydellä!

Kuka olet?

Olen Annukka Jäske, kolmen lapsen äiti Paimiosta. Työskentelen tällä hetkellä psykoterapeuttina. Aikaisemmin olen toiminut yläkoulun erityisluokanopettajana. Kouluttaudun tällä hetkellä psykoterapiakouluttajaksi. Suuntaukseni on ratkaisukeskeinen.

Missä työskentelet?

Työskentelen Salossa ja Paimiossa. Minulla on psykoterapia-asiakkainani lapsia, nuoria ja aikuisia ja työskentelen myös heidän perheidensä kanssa. Osa asiakkaistani on KELAn
kuntoutuspsykoterapia-asiakkaita, osa KELAn vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaita ja osa VSSHP:n ostopalvelusopimuksella vastaanotolleni tulevia.

Mottosi?

Henkilökohtaisessa elämässä “Niin pieni kuppi on tämä elämäni, että sen halukkaasti pohjaan asti juon!” Yläkoulun oppilaiden kanssa ”Catch them being good” Toinen ajattelutapaani ohjaava mottoni voisi olla ”Jokaisessa meissä on voimavaroja. Joskus ne vain peittyvät ongelmien ja siitä seuraavan epätoivon alle.” ja ”Sinulla on aivot päässäsi ja jalat kengissäsi. Voit ohjata itsesi mihin suuntaan vain haluat. Olet omillasi ja tiedät mitä tiedät. Sinä olet se, joka päättää mihin suuntaan lähdet.” — Dr. Seuss, Oh the Places You’ll Go

Harrastuksesi?

Harrastan lenkkeilyä koiran kanssa, polkujuoksua, maastopyöräilyä, leikkimielistä minitriathlonia, lukemista, sienestämistä ja perheen kanssa yhdessä tekemistä ja olemista.

Miten olet päätynyt nykyiseen työhösi?

Lukion jälkeen lähdin au pairiksi Sveitsiin ja opiskelin sen jälkeen Saksassa sosionomi/diakoniksi (AMK). Jatkoin Jyväskylän yliopistossa opintoja erityisluokanopettajaksi, jonka jälkeen toimin Salon kaupungissa, Moision koulussa erityisluokanopettajana vuoteen 2017 asti. Haaveilin kirkon perheasiainneuvottelukeskuksessa perheneuvojana työskentelemisestä. Hain sinne v.2008, mutta en tullut valituksi. Soitin perheasiainneuvottelukeskuksen johtajalle ja kysyin neuvoa, miten varmistaisin seuraavalla kerralla mahdollisuuteni tulla valituksi perheneuvojan paikkaan. Hänen neuvostaan hakeuduin psykoterapiakoulutukseen. Koulutukseni aikana unelmani toteutuikin ja sain työskennellä Salon perheasiainneuvottelukeskuksessa. Vuodesta 2012 alkaen olen toiminut psykoterapeuttina, vuodesta 2016 alkaen päätoimisesti. Teen yhteistyötä asiakkaiden perheiden ja lähipiirin kanssa sekä Lasten psyk. pkl:n ja Nuorten psyk.pkl:n, srk:n että koulujen työntekijöiden kanssa. Lisäksi ohjaan asiakkaitani perheasianneuvottelukeskuksen ja A-klinikan palvelujen pariin ja käytän myös kirjaston palveluja paljon työssäni asiakkaitteni kanssa.

Mainitse 3 asiaa, joita kehittäisit lapsi- ja perhepalveluissa?

Tulevaisuudessa toivon, että voin olla osaltani auttamassa toimimalla psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana kunnan ostopalveluntarjoajana.

1) Työnohjauksen avulla saadaan moninkertaistettua lasten ja nuorten ja perheiden parissa työskentelevien ihmisten kyvyt auttaa. Esimerkiksi yläkoulujen luokanvalvojilla olisi hyvä olla työnohjaaja käytettävissä kiusaamistilanteiden hoitamisessa.

2) Myös koulujen oppilashuoltotyöryhmän jäsenillä työnohjauksen sekä koulutuksen (esimerkiksi miten suhtautua selektiiviseen mutismiin tai äänien kuulemiseen tai muihin harhoihin tai viiltelyyn tai syömishäiriöihin) avulla pystyttäisiin ongelmia ratkaisemaan nykyistä vielä enemmän ruohonjuuritasolla, jolloin erikoissairaanhoitoon ohjaukset vähentyvät.

3) Perheiden tilanteeseen toivon apua erosovittelun kautta. Ero on perheitä valtavasti kuormittava tilanne. Jos tilanne vielä eskaloituu sellaiseksi, että sitä päädytään käräjäoikeuteen selvittelemään, huoltajien välit voivat tulehtua vuosiksi, jolloin lasten hyvinvointi vaarantuu. Erosovittelun avulla pystyttäisiin tukemaan huoltajien yhteistä vanhemmuutta, jolloin lasten hyvinvointi lisääntyy ja heidän voimavaransa säästyvät sinne minne kuuluukin eli kouluun, kavereille ja harrastuksiin. Erosovittelua toivoisin olevan tarjolla automaattisesti kaikille kunnan perheille vaikka ostopalvelusetelin muodossa. Samalla setelillä voisi saada tarvittaessa muitakin psykoterapeutin palveluja, kuten esimerkiksi tukea uhma- tai murrosikäisen lapsen kasvatukseen, pariterapiaa tai masennuksen tai ahdistuksen tai minkä tahansa muun ongelman kanssa painiskeluun. Ostopalvelusetelin käytön etu olisi siinä, että perheet saisivat psykoterapeutin palvelut käyttöönsä ilman raskasta byrokratiaa ja anonyymina. Tämä varmasti saisi perheet helpommin hakemaan apua, jolloin taas ongelmalliset tilanteet eivät pääsisi pitkittymään ja pahenemaan.

Minulla on lupa auttaa

Tiedätkö sinä Lupa auttaa! -henkisen ihmisen, joka on ottanut vallan ja vastuun oman työnsä kehittämisestä? Soita tai laita hänelle heti viesti, kerro arvostuksestasi ja kannusta jatkamaan. Jos haluat paljastaa henkilön muillekin, ilmianna hänet (mieluiten perusteluineen) blogin kommenttikentässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto