Nimi
Hanna Saarinen
Tehtävä
Perhevalmentaja
Organisaatio ja kunta, jossa työskentelet
Laitilan kaupunki
Mitä ajattelet Pyydä apua! -napista?
Sain yllätyksekseni suuren kunnian kirjoittaa tähän blogiin. Perhevalmentajan titteli on monessa kunnassa työsisällöltään eri. Laitilassa perhevalmentajan työnkuva sai alkunsa viime vuoden syksyllä sosiaalityöntekijöiden vähäisen määrän johdosta. Tarvittiin henkilö, joka voisi ottaa vastuuta sosiaalihuoltolain mukaisista asiakkuuksista ja mahdollisuuksien mukaan myös muista sosiaalityöntekijöiden töistä sosionomin pätevyyden rajoissa. Tein Laitilassa silloin perhetyöntekijän sijaisuutta, josta vaihdoin perhevalmentajan töihin. Perhevalmentajana töihini kuuluu edelleen perhetyö ja ennaltaehkäisevä työskentely, sekä palvelutarpeen arviot. Toimin myös koulujen ja päiväkotien kanssa yhteistyössä, sekä tarvittaessa erinäisissä soteen liittyvissä hankkeissa.
Koska blogin ideana on kertoa hyväasenteisista työntekijöistä, olisi varmasti syytä kertoa asiakaspalveluasenteeni salaisuuksista. Yksi syistä on varmasti se, että olen valmistunut sosionomiksi vasta 2017 keväällä, joten olen alalla vielä täysin tuore kasvo. Siksi haluankin olla kaikessa mukana ja oppia edes vähän kaikista erilaisista työskentelymuodoista, joita perhepalveluissa voi hyödyntää. Olen aiemmin työskennellyt asiakaspalvelualoilla ja asiakastyö on aina tuntunut omalta. Mielestäni on hienoa, kun voin jo pelkän puhelinsoiton avulla tarjota asiakkaalle turvaa ja tunteen, että asiat alkavat järjestymään. Koen myös tärkeänä asiana asiakaspalveluasenteelleni perhepalveluidemme tiimiltä saamani tuen – vaikeiden asiakastilanteiden kanssa saa aina apua, eikä tarvitse jäädä pohtimaan niitä yksin. Hyvässä työympäristössä ja hyvän tiimin kannustuksella jaksaa keskittyä asiakkaiden murheiden hoitamiseen ja into omaa työtä kohtaan säilyy.
Vaikka alalla on paljon hyvää, kaivataan myös muutoksia. Jos minulle ojennettaisiin taikasauva, jolla voisin muuttaa asioita parempaan, puuttuisin resursseihin (kehittämistyön pahimpaan viholliseen). Toivoisin, että työntekijöitä voitaisiin palkata kuntiin enemmän, jolloin perhetyöntekijöitä saataisiin myös kouluihin ja päiväkoteihin. On hienoa, jos kuntien omat perhetyöntekijät pystyvät ottamaan vastuuta koulujen ja päiväkotienkin perhetyöstä. Mielestäni olisi kuitenkin tärkeää, että koululla ja päiväkodilla olisi mahdollisuus henkilöön, joka voisi heidän arjessaan auttaa lasten käytöksen tai muiden haasteiden kanssa ja olla joustavasti yhteydessä perheisiin tarvittaessa. Tällöin sosiaalitoimelle jäisi aikaa keskittyä haastavimpiin lastensuojelua vaativiin tapauksiin, kun koululla/päiväkodilla tarjottaisiin nopeasti apua pienemmissä arjen haasteissa.
Koska sain kunnian päästä osalliseksi blogiin, on vain kohtuullista, että Pyydä apua! -nappi saa myös kunniamaininnan tekstissäni. Koen, että napista on jo ollut apua ja tulevaisuudessa varmasti vieläkin enemmän, kun ihmiset tottuvat sen käyttöön. Nappi on hieno matalan kynnyksen keino olla yhteydessä ammattilaisiin arjen haasteiden keskellä. On merkittävää, että napin käyttö ei leimaa ketään – monelle voi olla vaikeaa olla suoraan yhteydessä sosiaalitoimeen, jolloin Pyydä apua! -nappi on neutraali vaihtoehto. Se on myös tehokas ja mielestäni yhteydenotot ohjautuvat jouhevasti sosiaalitoimeen tarvittaessa.
Hymyillen uusia Pyydä apua! -napin yhteydenottoja kohti,
Hanna Saarinen