Ihmevideot

Ihmevideoilla esittelemme pieniä ja suuria ihmeitä, joita yhdessä tehdään. Ilmoita omasta ihmeestäsi meille (lupa.auttaa@raisio.fi), niin saadaan se muillekin tiedoksi, opiksi ja malliksi.

Kohti lapsiystävällistä maakuntaa

"Tehdään Varsinais-Suomesta sellainen, jossa jokaisen lapsen on hyvä asua." Suomen Unicefin ja Lupa auttaa! -hankkeen yhteistyössä toteuttamalla videolla kerrotaan, miten se tehdään. Suomen Unicefin ja Lupa auttaa! -hankkeen yhteistyössä toteuttamalla videolla kerrotaan, miten se tehdään.

Lapsiystävällisiä kuntia rakentamassa

"Tehdään jokaisesta Varsinais-Suomen kunnasta sellainen, jossa jokaisen lapsen on hyvä asua." Suomen Unicefin ja Lupa auttaa! -hankkeen yhteistyössä toteuttamalla videolla kerrotaan, miten se tehdään. Suomen Unicefin ja Lupa auttaa! -hankkeen yhteistyössä toteuttamalla videolla kerrotaan, miten se tehdään.

Sporttikummi kannustaa liikkumaan

Pelastakaa Lasten Sporttikummitoiminnan tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria mielekkääseen vapaa-ajan tekemiseen, liikkumiseen ja harrastamiseen yhdessä Sporttikummin kanssa. Ihmevideolla toiminnasta kertoo ehkäisevän työn koordinaattori Julia Laapotti.

Koko perheen kohtaaminen

Sosiaalityöntekijä ja työnohjaaja Saana Nybom puhui koskettavasti ja ajatuksia herättävästi koko perheen kohtaamisesta Monikulttuurisen perhetyön –pajassa. Teemoina olivat työntekijänä auttamistyössä, koko perheen kanssa työskentely ja verkostojen yhteistyö. Mitä sinun mielessäsi liikahti katsottuasi tämän videon?

Monimuotoisen opetuksen perusteet varhaiskasvatuksessa

Rakastettavan sydämellinen ja lempeää viisautta säteilevä Nancy Commins (Professor emerita University of Colorado ja Senior fellow, Turun yliopisto) lämmitteli varhaiskasvatuksen erityisopettajat ja päiväkodinjohtajat Monikulttuurisen perhetyön –pajan keskeisten asioiden ytimeen. Katso, kuuntele ja vaikutu!

Kielellisten valmiuksien tukeminen varhaiskasvatuksessa

Yliopisto-opettaja Jenni Alisaaren aihealueena Turun opettajankoulutuslaitoksella ovat kieli- ja kulttuuritietoinen opettajuus ja kielen oppiminen. Tällä videolla hän kertoo, miten monikielisyyttä voidaan tukea varhaiskasvatuksessa.

Monikielisyyden tukeminen varhaiskasvatuksessa

Yliopisto-opettaja Jenni Alisaaren aihealueena Turun opettajankoulutuslaitoksella ovat kieli- ja kulttuuritietoinen opettajuus ja kielen oppiminen. Tällä videolla hän kertoo, miten kielellisiä valmiuksia voidaan tukea varhaiskasvatuksessa erityisesti silloin, kun kyseessä on monikieliset lapset.

Haluatko auttaa itseäsi ja muita?

"Miten digitaalisuus auttaa palveluasenteessa?" Näihin kysymyksiin vastaa startup-yritysvalmentaja ja toimitusjohtaja Paavo Beckman Startup Catapult International Oy:stä.

Ensiesitys 26.10.2018 klo 9.00, jonka aikana voit chatata yhdessä muiden katsojien kanssa.

 

Sote jokaisen taskuun

"Mitä tulisi tehdä vanhoille pölyttyneille toimintatavoille ja sähköisille palveluille maakuntauudistuksen yhteydessä?" Kysymykseen vastaamassa Kimpassa-Allihopa -hankkeen tietohallintojohtaja Tapio Järvenpää.

Ensiesitys 26.10.2018 klo 8.00, jonka aikana voit chatata yhdessä muiden katsojien kanssa.

Pienillä asioilla iso apu palveluohjauksella

Usein pieneltä kuulostavien asioiden hoitaminen voi olla ratkaisevan tärkeää lapsen ja koko perheen kannalta. Raisiossa palveluohjaaja on käytettävissä kenen tahansa ammattilaisen työparina. Asiakkuutta ei välttämättä synny, mutta tarvittaessa hänellä on myös mahdollisuus sosialihuoltolain mukaisiin päätöksiin. Palveluohjaaja Minna Lehtinen kertoo ihmevideolla lisää.

Palveluasenne kunnossa?

Naantalin terveyskeskuksessa palveluasenne on kunnossa ja sitä myös jatkuvasti kehitetään. Ylilääkäri Kristian Kallio kertoo ihmevideolla, millaisin keinoin asiakkaan kohtaamista heillä harjoitellaan.

Lapsen ääni kuuluviin

Lapset puheeksi -menetelmästä on saatu hyviä kokemuksia Raisiossa. Lapset puheeksi -keskustelun avulla tuetaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja ehkäistään mahdollisten häiriöiden syntymistä. Ihmevideolla kokemuksista kertovat perhevalmentajat Petra Nummi ja Mikko Järvinen.

Portti lastensuojelujärjestöihin

Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen yhteenliittymä ja Perhetalo Heideken sen ainutlaatuinen foorumi. Toiminnanjohtaja Miia Hänninen kertoo ihmevideolla lisää.

Boot Camp VI -videoluento

Miten asiakasta tulisi palvella? Mitä asioita asiakkaalle jää palvelutapahtumasta mieleen? Mihin palveluntuottajan tulisi erityisesti kiinnittää huomiota? Luennoitsijana kouluttaja, innostaja ja yrittäjä Timo Valvio / Teamcon Valmennus.

Team Otso

Somerolla toimiva moniammatillinen työryhmä sai nimekseen Team Otso. Ihmevideolla toimintamallista kertovat johtava sosiaalityöntekijä Marjaana Sorokin sekä sosiaaliohjaajat Iina Rosnell ja Jenna Leiko-Koskinen.

Nuorten kehitysvammaisten ryhmä

Uudessakaupungissa toimii arjen taitoihin ja itsenäistymiseen ohjaava kehitysvammaisten ryhmätoiminta, joka on tuettu moniammatillisesti. Toiminnasta kertovat fysioterapeutti Dan Blommendahl ja toimintaterapeutti Janne Toivonen.

Pelaamalla päihteettömäksi

Niko-projekti osallistaa nuoria suunnittelemaan toiminnallista terveyskasvatusmateriaalia. Materiaali perustuu mm. koulun terveyskasvatuksen opetussuunnitelmaan. Projektipäällikkö Minna Salakari Lounais-suomen syöpäyhdistyksestä kertoo videolla lisää. (Lisätietoja projektista lssy.fi/yhdistys/tieteellinen-tutkimus/niko-projekti.)

Jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja

Raisiossa psykiatrinen sairaanhoitaja Tiina Håkansson on jalkautunut antamaan varhaista tukea koululaisille.

Zemppari – vertaistukihenkilö yläkoululaiselle

ZempPari on Somerolla vuonna 2017 käynnistetty idea, jossa koulutetaan lukiolaisia yläkoululaisten tukihenkilöiksi. Vapaaehtoistyötä on kehitetty yhdessä Someron nuorisotoimen, Kiiruun koulun, Someron lukion, Somero-opiston, MLL:n Varsinais-Suomen piirin ja Someron Rotaryklubin kanssa.

Lapsivaikutusten arviointi

Naantalissa käyttöön otettu Lava-menettely on erilaisten päätösten ja toimenpiteiden yhteydessä tehtävää lapsiin kohdistuvien vaikutusten ennakointia ja seurantaa: miten lapsen oikeudet toteutuvat ja millaisia hyötyjä tai haittoja lapsiin kohdistuvilla päätöksillä ja toiminnalla aiheutetaan?

Boot Camp IV: Janina Andersson

"...jos me ajatellaan asiaa mörkönä, siitä tulee mörkö. Jos me ajatellaan, että se on hyvä, siitä tulee hyvä", kiteyttää Janina Mikko Hulkkosen syvähaastattelussa 13.4.2018.

Kouluhyvinvoinnin erikoistumiskoulutus

"Miten opettaja voi auttaa psyykkisesti oireilevaa lasta tai nuorta, mistä asioista kollegalle saa kertoa, miten tehdä yhteistyötä lastensuojelun ammattilaisten kanssa ja miten koulusta saadaan ympäristö, jossa paitsi oppilaat myös opettajat voivat hyvin?" Näihin asioihin perehdyttää Turun yliopiston uusi erikoistumiskoulutus, kertoo apulaisprofessori Niina Junttila Turun yliopiston kasvatustieteen tiedekunnasta.

Sinulla on lupa auttaa

Yksi tärkeä osa sote-ammattilaisten työtä on palveluasenne, jonka jokainen valitsee itse. Viime kädessä jokaisella on lupa auttaa!

Vuorovaikutteisen Sinulla on lupa auttaa -videon upeista näyttelysuorituksista vastaavat Turun kaupunginteatterin näyttelijät Minna Hämäläinen ja Stefan Karlsson. Videon ideointi ja käsikirjoitus on Lupa auttaa! -hankkeen omaa käsialaa. Kuvauksesta ja leikkauksesta vastaavat Jyrki Helin / JHmovie ja Reima Orvasto.

PS. Jos katsot videota kännykällä, jossa videonvaihtolinkit eivät toimi, odota hetki niin seuraava video käynnistyy.

Lukumummo

Riitta-mummo saa viikoittain vieraakseen lapsia, joiden kanssa he yhdessä lukevat lastenkirjoja ja herkuttelevat leivonnaisilla. Intoutuvatpa lapset välillä myös leikkimään Riitan lastenlasten leluilla. Kontakti lapsiin on saatu koulun kautta ja tapaamiset on sovittu yhdessä vanhempien kanssa.

Boot Camp III

Yritys- ja urheilujohtaja Petteri Kilpinen innostaa palveluasenteen muutokseen ja järkevään asiantuntijaorganisaatioiden johtamiseen.

Muutosagentti Mikko Hulkkosen syvähaastattelussa tällä kertaa Turun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa.

Toteutuvat toiveet

Samira Nouri toimii vertaistukihenkilönä Auta Lasta ry:n Veturointihankkeessa. Video aloittaa Lupa auttaa -ihmevideoiden kokemusasiantuntijasarjan.

Mahdollisuus vaikuttaa

16 -vuotias Katariina Räikkönen esitelmöi sivistysjohtajien tilaisuudessa Raisiossa 15.12.2017 aiheesta osallisuus. Hän kertoi kokemuksistaan kansainvälisyyskasvatusjärjestö CISV:n leireiltä.

Miksi Varsinais-Suomessa tarvitaan muutosta lasten ja perheiden palveluihin?

V-S SOTE-muutosjohtaja Antti Parpon mukaan Varsinais-Suomen palveluverkko on hajallaan ja palvelujen löytäminen on vaikeata. Nyt muutoshankkeissa tehdään uusia rakenteita ja velvoitetaan ammattilaiset työskentelemään yhdessä.

Koulupoissaolot – varhainen puuttuminen.

Koulun ja terveydenhuollon yhteistyöllä on saatu hyviä tuloksia koulupoissaolojen ehkäisemiseksi Kotimäen koulussa Kaarinassa. Malli on käytössä myös muissa Kaarinan kouluissa ja se on herättänyt kiinnostusta myös seutukunnallisesti.

Rinnalla kulkien –
Tehostettua kotiinpäin tehtävää työtä

Mäntymäen perhekeskuksen johtaja, Sari Eskola ja vastaava hoitaja Marjut Saarela kertovat palkitusta työorientaatiosta. ”Me pyritään lyhentämään, vähentämään ja ehkäisemään kiireellisiä sijoituksia sekä ehkäisemään ja purkamaan huostaanottoja…” (Sari Eskola).

Joustava lähisuhdeväkivaltatyö

"Lapset on itse asiassa paljon paremmin perillä perheen asioista, kuin mitä me vanhemmat monesti luullaan.Jos lapsi jätetään ulkopuolelle häntä itsään tai vanhempaa uhanneen väkivaltakokemuksen käsittelystä, lapsi saattaa täyttää puuttuvat kohdat omilla olettamuksillaan mahdollisesti itselleen haitallisella tavalla." (Yksikön vastaava Hanna Mansikka-aho, Turun Ensi- ja Turvakoti, Lähisuhdeväkivaltatyö Pilari).

Iso laiva kääntyy

Suomalaisittain suuren kaupungin sote-uudistukset saavat toivottua lisäpotkua Lupa auttaa! -hankkeesta. Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen kertoo.

LAPE-muutosohjelma on mahtava juttu

”Mä haluan sellaisen perhepalvelujärjestelmän Suomeen, jossa koskaan ei tulisi lähetetyksi pois. Ja aina ensimmäiselläkin yhteydenotolla saisi avun tai ainakin perustellusti ohjatun matkan eteenpäin palvelujen ääreen.” (Ministeri Annika Saarikko).

Jalkautuva lastenlääkäri

Miten lasten ja nuorten syrjäytymiseen päästään puuttumaan nopeasti? Lastenlääkäri Minna Aaltonen kertoo, miten lääkärit jalkautuvat kuntiin.

Perhepalvelut Go!, Raisio

Miten alle kouluikäisten lasten vanhemmat saavat apua lapsen käytösongelmiin helposti ja nopeasti? Psykologi Olli Poutiainen avaa Raision Perhepalvelut Go! -palvelua.

Lupa auttaa! -muutosohjelma Varsinais-Suomessa

Muutosagentti Mikko Hulkkonen haluaa jalkauttaa lastenlääkärit koko maakuntaan varhaiskasvatuksen ja koulujen avuksi. Mitä muuta Lupa auttaa! -muutosohjelma aikoo Varsinais-Suomessa saada aikaan?

Tavoitteena lapsi- ja perhepalvelujen vallankumous

Mitä LAPE-ohjelma tarkoittaa Varsinais-Suomessa? Muutosagentti Mikko Hulkkonen paljastaa.

Tilaa uutiskirje

Haluat tietenkin pysyä muutoksen eturintamassa ja saada tuoreimmat vinkit ja konstit käyttöösi.