Esittelemme SoteLeaks-blogissamme varsinaissuomalaisia, jotka ovat jo sisäistäneet hankkeemme Lupa auttaa! -asenteen: lupa auttamiseen on, sitä ei tarvitse keneltäkään pyydellä!
Keitä olemme?
Missä työskentelemme?
Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksella tulevien opettajien (lo, ao & eo) ja kouluhyvinvointiin erikoistuvien opettajien kouluttajina.
Mottomme?
”Älä pelkää pitkää harppausta, mikäli sellainen osoittautuu välttämättömäksi. Rotkoa ei ylitetä kahdella pienellä hypyllä”.
Harrastuksemme?
Pilvilinnojen rakentelu ja sateenkaaren pään jahtaaminen
Miten olemme päätyneet nykyiseen työhömme?
Jaanetin polku on kulkenut yliopistolle terveys-, sosiaali-, liikunta- ja opetustoimen sekä seurakuntien kasvatustyön kautta. Matkalla reppuun on kertynyt ymmärrystä osallisuuden, yhdessä tekemisen ja ratkaisukeskeisyyden tärkeydestä lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukemisessa. Tiina on poikennut työpolullaan oppimisen tutkimuksen monenkirjavassa maailmassa. Kiinnostus oppimiseen ja opettamiseen on johdattanut erilaisille kohtaamisen poluille ja isoimmillekin tutkimus- ja koulutusareenoille. Matkalaukkuun on pakattu ideoita ja oivalluksia oppilaiden ja opettajien arjen vuorovaikutuksen kehittämisestä. Yhteinen asiantuntijapolkumme kulkee tällä hetkellä opettajankoulutuksen kehittämisen äärellä: miten vahvistaa tulevien opettajien ja koulun yhteisöllistä hyvinvointiosaamista.
Miten lapsi- ja perhepalvelujen ja oman työmme kehittäminen näkyvät työssämme?
Opettajien ja koulun roolin korostuminen osana lapsi- ja perhepalvelujen muutosta näkyy ennen kaikkea uudenlaisten kysymysten pohtimisena työssämme opettajankoulutuksessa. Millaista opettajuutta tällainen laaja lapsi- ja perhepalvelumuutos edellyttää? Minkälaista ymmärrystä ja vuorovaikutusosaamista tulevat opettajat tarvitsevat? Minkälaisena tulevat opettajat ymmärtävät koulun keskeisen roolin lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukijana, tärkeänä osana lapsi ja perhepalveluja. Opettajankoulutuksen toimijoina haluamme vahvistaa myös omaa verkostomaista työskentelytapaamme yhteistyössä eri hyvinvointitoimijoiden kanssa. Näin tuemme omalta osaltamme tulevien opettajien hyvinvointiosaamisen kehittymistä parhaalla mahdollisella tavalla.
Mainitkaa 3 asiaa, joita kehittäisitte lapsi- ja perhepalveluissa:
- Lapsi- ja perhepalvelujen toimijoiden yhdyspinnoilla kaikkien ammattilaisten pitäisi olla lapsen ja perheen rinnalla yhdenvertaisia keskustelijoita. Tämä edellyttää ennakkoluulotonta kohtaamista ja arvostamista eri osaajien kesken.
- Lasten ja perheiden hyvinvoinnin ammattilaisten yhteistä osaamista tulee kehittää jo eri ammattilaisten peruskoulutusten aikana. Kehittämällä yhteistä vuorovaikutusosaamista mahdollistetaan hyvinvointiosaamisen siirtyminen työkentälle lasten ja perheiden hyväksi mahdollisimman varhain.
- Ilman kouluja ei tapahdu todellista lapsi- ja perhepalveluiden muutosta. Sote-ajattelusta tulee siirtyä kokonaan ja vahvasti sisote-ajatteluun.