Perheautomatkailun klassinen takapenkin kysymys on esitetty tänä kesänä jo sen verran usein myös lapsiperhepalvelujen vallankumousta lupailleelle Lupa auttaa! -hankkeelle, että se ansaitsee kunnon vastauksen.
Alla koottuna ainakin linkit, joista voit seurata paitsi tehtyä työtä myös hankkeen loppukiriä syksylle 2018.
Luvassa käytännölliset tuliaiset
Kun puolitoista vuotta sitten Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma eli LAPE starttasi kehittämisensä käyntiin Varsinais-Suomessa nimellä Lupa auttaa! -hanke, se lupasi hankesuunnitelmassaan https://www.lupaauttaa.fi/wp-content/uploads/2017/05/Lupa-auttaa_-hankesuunnitelma.pdf kehittämisreissusta tuliaisiksi jotain selkeää ja käytännöllistä – nimittäin lunastaa omat palvelulupauksensa.
Tämä johtui siitä, että olimme niin kyllästyneet kaiken maailman hankkeiden päämäärättömään ja mitäänsanomattomaan hapuiluun. Päätimmekin vaatia omalta muutosohjelmaltamme jotain käytännöllisempää ja käsitettävämpää.
Tuli siis luvattua seuraavaa:
- Muutetaan palveluasennetta: On lupa auttaa!
- Perhekeskustoimintamalli otetaan käyttöön.
- On yksi maakunnallinen yhteydenottokanava: Pyydä apua -nappi.
- Kirjastoista voi lainata perhepalveluja.
- Lastenlääkärit jalkautuvat maakuntaan.
- Päiväkodeista ja kouluista saa myös apua.
- Lastensuojelu arvioi ja toimii näyttöön perustuvalla tavalla.
- Erityis- ja vaativien palvelujen organisoinnille on selkeä suunnitelma.
Lupausten lunastamisen liveseuranta
Jo heti alkumatkasta kyllästyimme myös (aivan ymmärrettävään) kyselyyn kentältä: ”Mitäs on tehty?” ja huuteluihin: ”Jokos ollaan perillä?”. Tästä syystä päätimme alistaa hanketoiminnan läpinäkyvälle liveseurannalle.
Joka hankeraportointijakson päätyttyä olemme laittaneet näkyville nettiin kunkin lupauksen lunastusprosentin sekä ne konkreettiset toimenpiteet, joita sen eteen on tehty. Myös maksaja saa tiedon mihin hankeraha valuu. Lunastusmittarin löydät täältä: https://www.lupaauttaa.fi/lupa-auttaa-hanke/
Kuten huomaat, lupausten lunastamisasteet ovat hyvällä tolalla, mutta aivan perillä ei vielä olla. Kehittämismatkaa on jäljellä ja töitä tehdään perille pääsemiseksi lujaa koko syksy. Voimme luvata, että tämä hanke ei ala keskittyä loppuseminaarin pullakahvitilauksiin tai loppuraporttien fonttien valikointiin ennen kuin on ihan pakko.
Palvelutuotteita katalogista suoraan kuntaan
Monta hyvää hanketta on kuihtunut kuoliaaksi sen vuoksi, ettei niitä ole osattu hyödyntää. Perinteisesti hankkeiden innosta puhkuvat ja asiansa osaavat kehittäjät kaupustelevat itsekin hämmentyneinä jotain niin mystisen hahmotonta kehittämisen alkulimaa, ettei siitä kukaan saa otetta. Siksi – kun ei tiedetä, mitä ihmettä hankkeet ja projektit tarjoavat – ei yleensä mitään selvää tulostakaan synny.
Tämän sudenkuopan väistämiseksi muotoilimme selväsanaisia Lupa auttaa! -kehittämispalveluja kuntien käyttöön. Nämä helposti hahmottuvat ja toivon mukaan houkuttelevat palvelutuotteet ovat olleet omassa katalogissaan https://www.lupaauttaa.fi/palvelut/ helposti yhden klikkauksen takaa tilattavissa.
Tarjolla on esimerkiksi Varjorehtorin viikkolaina, Lastensuojelun katsastus, LAPE-johtajan selviytymispakkaus, Lapsiystävällisen strategian tuunaustunnit sekä huippusuositut Varhaiskasvatuksen partituuri ja Lastensuojelu 2.0 eli systeemisen tiimimallin koulutus. Kaikki nämä palvelut ovat olleet kunnille maksuttomia ja ne tuodaan kuntaan paikan päälle.
Pyydä kehittämisapua -nappi
Mikäli kunnan kehittämistarve ei löydy valmiista palveluista, tilattavissa on toki erikseen räätälöityjä palveluja. Yksi kanava tällaisille pyynnöille – tai vaikka ihan neuvon kysymiseen – on ollut hankkeen kotisivujen etusivulla oleva Pyydä kehittämisapua -nappi, jota klikkaamalla lupaamme apua mihin vaan akuuttiin muutospaineen ahdistukseen.
Ja palvelujahan on matkan varrella käytetty. Jokaisen varsinaissuomalaisen kunnan kehittämistilanteen voit tarkistaa kehittämiskartasta https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1gpm-2xG5MJDZeiRaLArmsijps1UXqOYT&ll=60.564114598024815%2C22.42944024999997&z=8. Sieltä voit katsastaa, mitä omassa kunnassasi tai naapurissa puuhataan lapsiperhepalvelujen uudistamiseksi.
Leffailta hyvistä käytännöistä
Hanketoiminnan peruskaura, hyvien käytäntöjen levittäminen kuten asia hankekielellä ilmaistaan, päätettiin Lupa auttaa! -hankkeessa tehdä mahdollisimman katsojaystävälliseksi. Kuka jaksaa kahlata läpi tylsät hankejargonilla kirjoitetut monisivuiset raportit tai etsiä käytäntöjä jostain sähköisten työtorien syövereistä? Harva jaksaa. Itse asiassa ei kukaan.
Siksipä kuvasimme Varsinais-Suomen hyvistä lapsiperhepalvelujen käytännöistä ja niitä toteuttaneista hyvistä tyypeistä pikkuisia videopätkiä, Ihmevideoita. Niitä katselemalla opit kuin itsestään parhaat niksit, miten tuottaa lapsiperhepalveluja vähän uudella tavalla. Koko Ihmevideo-kirjaston löydät täältä: https://www.lupaauttaa.fi/ihmevideot-2/.
Jatko-osia on Ihmevideoille luvassa. Loppuvuonna julkaisemme Ihmevideon vähintään joka viikko, joten saat viikonlopuiksi aina tuoreen Lupa auttaa! -leffan.
Lisäksi valmisteilla on massiivinen videovalmennusten tuotanto, jossa haalimme parhaat ja kiinnostavimmat lapsiperhepalvelujen kehittäjägurut luennoimaan kiinnostavista aiheista erityisen näkemyksellisesti.
Tätä loppuvuodesta aukenevaa Lupa auttaa! -koulutuskirjastoa voit hyödyntää omatoimiseen treeniin kotisohvallasi tai vaikkapa katsoa valmennuksia yhdessä työporukkanne kanssa kehittämispäivässä. Näin säästyvät luennoitsijapalkkiot voitte sijoittaa sitten vaikka palvelujen kehittämiseen.
Minne mennään ensi vuonna?
Mitä tapahtuu Lapsiperhepalvelujen muutosohjelmalle, kun hankekausi päättyy vuoden 2018 lopussa? Jatkuuko kehittämismatka? Eihän vielä olla perillä? Ei, jatkoa on luvassa!
Seuraa tarkemmin tuoreita juonipaljastuksia Lupaa auttaa! -hankkeen uutissivuilta tai katso kansalliset siltaustoimet täältä: https://thl.fi/documents/605877/2848374/LAPE+kokonaisuus+ja+odotetut+tavoitteet+16082018+mka.pdf/611cb8d6-2969-42c1-8934-4eb787767030