Kaikki uutiset
”Ihan hähmästä hommaa” vai horisontaalista kehitystä keskustelun kautta? Johtamisen käytännön haasteet lasten, nuorten ja perheiden palveluissa
Miksi lasten, nuorten ja perheiden palveluiden johtaminen on niin vaikeaa? Miksi siinä ei tunnuta onnistuvan? Ongelmat tunnistetaan kyllä, mutta mistä löytyvät ratkaisut? Keskustelua palveluiden uudenlaisesta johtamisesta käytiin Varsinais-Suomen LAPE-akatemian tilaisuudessa …
Lue lisääVarsinais-Suomen LAPE-akatemia 17.5. Turussa
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin johtamisen alueelliset valmennukset käynnistyvät koko maassa toukokuun aikana. LAPE-akatemiaksi nimetyn moniportaisen valmennusprosessin tavoitteena on uudenlainen, hallinnonalarajat ylittävä verkostomainen johtaminen, joka mahdollistaa lapsen, nuoren ja perheen …
Lue lisääLAPE-akatemia kokoaa sivistystoimen- ja soten johtajat sopimaan lapsi- ja perhepalveluiden kokonaisuudesta
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vaikuttava johtaminen vaatii eri toimijoiden yhteistyötä. Maaliskuussa starttaava LAPE-akatemia kokoaa kunkin maakunnan, kuntien sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen johdon sekä järjestöjen ja seurakuntien edustajat yhteiseen oppimisprosessiin. Lopputuloksena …
Lue lisääKuunteleminen on palveluohjaajan tärkein tehtävä ja taito
Erityistä tukea tarvitsevilla lapsiperheillä on usein vain vähän tietoa heille tarjolla olevista yhteiskunnan palveluista ja tukimuodoista. Palveluohjaajan tehtävä on auttaa perheitä niiden omista, yksilöllisistä tarpeista lähtien. Palveluohjaus on kiinteä osa MLL:n …
Lue lisääJoku ne ihmeetkin teki
Jos jos-sanaa ei olisi, niin lehmätkin lentäis. Jossittelemalla ei kuitenkaan saada aikaiseksi muuta kuin tieteisfiktiota ja keskinkertaisia iskelmälyriikoita. Lupa auttaa! -hankkeessa hyllytettiin jos-sana parin vuoden ajaksi ja keskityttiin sen sijaan parantamaan …
Lue lisääOsaamistiimi vaativien erotilanteiden avuksi
Noin 30 000 lasta kokee vuosittain vanhempiensa avo- tai avioeron. Ero on yksi yleisimmistä lapsen kokemista elämän stressitekijöistä: sopuisanakin se voi järkyttää hänen turvallisuudentunnettaan, kun lapsi-vanhempi -suhde vaikeutuu. Erityisen haitallisia lapsille ovat …
Lue lisääPuheeksi ottamisen kynnys matalaksi Luotsin opeilla
Lupa auttaa! -hanke on toteuttanut Luotsi-kouluttajakoulutuksia yhteistyössä Turun ensi- ja turvakoti ry:n kanssa. Varsinais-Suomeen koulutetut 190 luotsia toimivat yhdyshenkilöinä muille ammattilaisille lähisuhdeväkivalta-asioissa. He huolehtivat siitä, että kaikilla lähisuhdeväkivaltaa työssään kohtaavilla …
Lue lisääLastensuojelun tutkimuksen, koulutuksen ja työelämän yhteistyölle haetaan muotoa huippuyksikön avulla
Lupa auttaa! -hanke kehittää länsirannikon maakuntien alueelle ”Lastensuojelun huippuyksikkö” -työnimellä kulkevaa toimintaa, jonka tavoitteena on luoda lastensuojeluun liittyvän monialaisen tutkimuksen ja kehittämisen verkosto. Yhteistyön käynnistämiseksi järjestettiin 28. marraskuuta kutsuseminaari, johon …
Lue lisääSovitteleva ja restoratiivinen yhteisö -koulutus
Restoratiivinen lähestymistapa korostaa kohtaamiseen, keskusteluun ja yhteistyöhön perustuvaa myönteistä prosessia, jossa pyritään osapuolten välisen ymmärryksen lisääntymiseen. Osapuolia kunnioitetaan oman konfliktinsa asiantuntijoina ja keskeisenä ajatuksena on tapahtuneen teon palauttaminen asianosaisille siten, …
Lue lisääMitä aikuinen voi oppia lapsilta?
Sosiaalityöntekijä Essi Vahala kertoi Lupa auttaa! -hankkeen järjestämän Lapsen asema ja oikeudet lastensuojelussa -koulutuskokonaisuuden toisessa tapaamiskerrassa lapsen osallisuudesta ja sen vahvistamisesta harrastustoiminnan avulla. Hänen edustamansa Nuorten Ystävät järjesti yhteistyössä Pesäpuu …
Lue lisääKouluihin jalkautuvalla psykiatrisella sairaanhoidolla saatu hyviä tuloksia
Yle uutisoi 15. marraskuuta koulujen ja opettajien tarpeesta saada ammattiapua lasten henkiseen pahoinvointiin, ja kertoi esimerkin Joroisten kunnasta Etelä-Savossa. Psykiatrisen sairaanhoidon jalkautumisesta kouluihin on saatu myös Varsinais-Suomessa hyviä kokemuksia. Raisiossa yksi …
Lue lisääVerkostot toimiviksi monitoimijamallin avulla
Perheen, jolla on vaikea elämäntilanne, on tärkeää päästä avun piiriin. Useista eri palveluista muodostuvan verkoston on kuitenkin oltava toimiakseen tarpeeksi suunnitelmallinen ja tarkoituksenmukainen – muutoin turvaverkosta uhkaa tulla sotkuinen verkko. Lupa …
Lue lisääVielä ehdit vaikuttaa lastenvalvojapalveluiden palvelulupaukseen
Varsinais-Suomen lastenvalvojapalveluiden palvelulupauksen sisältöä voi vielä arvioida ja siihen voi jättää kehitysehdotuksia. Kyselyn viimeinen vastauspäivä on maanantaina 26.11.2018. Linkki kyselyyn: https://www.multiview.space/s/toSJJMHtKP9zuSsXJ/ Kyselyssä kehitetään Varsinais-Suomen palvelulupauksen arviointikäytäntöjä osallistavammaksi. Tavoitteena on kehittää malli, jossa …
Lue lisääLapsen ääni kuuluviin leikin avulla
Lapsen kokemusten kuulemisella on lastensuojelussa vaikutusta monella eri tasolla. Lapsen itsensä kannalta on hyödyllistä tulla kuulluksi, saada tietoa, sekä saada tilaisuus auttaa ja vaikuttaa. Työntekijät puolestaan oppivat lapsilta ja saavat …
Lue lisääLastensuojelun huippuyksikköseminaari
Lastensuojelun huippuyksikön tavoitteena on luoda lastensuojeluun liittyvän monialaisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan yksikkö/verkosto. Yksikön puitteissa luodaan rakenteet uudenlaiselle työelämän ja korkeakoulujen yhteistyössä tehtävälle innovaatiotyöskentelylle, jossa kehitetään toimintamalleja ja työtapoja lastensuojeluun. …
Lue lisääLupa näyttää tunteita
Talikorventien päiväkodissa Turussa tunneilmaisun opettelu on ihan ykkösjuttu. Nipsujen ryhmässä on tänä syksynä otettu yhdeksi apuvälineeksi tunnepalautetabletti. Eteisessä koko ajan esillä olevasta tabletista lapsi voi käydä painamassa vihreää, keltaista tai …
Lue lisääLeanaten ja höyläten
Koska Lupa auttaa! -hanke on joutunut hankekautensa aikana kuormittamaan Varsinais-Suomen lapsiperhepalvelujen toimijoita niin monilla työryhmäkutsuilla ja tempauksilla, on se koettanut kantaa vastuunsa myös siitä, että työt samalla tehostuisivat. Siksi hanke on …
Lue lisääPerheoikeudellisiin palveluihin maakunnallinen yksikkö
Varsinais-Suomeen valmistellaan Lupa auttaa! -hankkeen avustuksella yhteistä perheoikeudellista palveluyksikköä. Maakunnan sote-johtajat päättivät etenemisestä 6.9.2018. Tarkoituksena on valmistella moderni malli, joka pystyy nykyistä paremmin vastaamaan myös monimutkaisempiin ero-ongelmiin. Yhteisen palvelun on tarkoitus …
Lue lisääKuntien LAPE-ryhmät jatkavat perhepalvelujen vallankumousta
Varsinais-Suomen jokaisessa 27 kunnassa toimii oma lasten, nuorten ja perheiden ammattilaisista ja kokemusasiantuntijoista koostuva LAPE-ryhmä. Nämä monialaiset ryhmät varmistavat sen, että perheiden palveluja kehitetään myös jatkossa, kun Lupa auttaa! -hanke …
Lue lisääKonfliktin pelko on konfliktin alku
Päiväkoti ja koulu hyvinvoinityhteisönä on Lupa auttaa! -hankkeen puitteissa toteutettu kehittämiskokonaisuus, joka tarjoaa konkreettisia välineitä päiväkotien ja koulujen toimintakulttuurin muutostyön avuksi. Välinevalikoima käsittää erisisältöisiä pilotteja, joista yksi on koulusovittelu. Syyskauden alussa …
Lue lisääLastensuojeluun oma huippuyksikkö
Lupa auttaa! -hanke kehittää länsirannikon maakuntien alueelle "Lastensuojelun huippuyksikkö" -työnimellä kulkevaa toimintaa. Kehittämistyön vauhdittajaksi on loppuvuoden 2018 ajaksi rekrytoitu vahva lastensuojelun osaaja Oona Ylönen. Mikä ihmeen huippuyksikkö? Julkisuudessa esillä ovat korostuneesti olleet …
Lue lisääNeuvola-chat mahdollistaa matalan kynnyksen asiakaspalvelun
Joukko varsinaissuomalaisia kuntia avaa maanantaina 29. lokakuuta chat-palvelun äitiys- ja lastenneuvolan asiakkaille. Mukana kokeilussa ovat Koski TL, Kustavi, Laitila, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Pyhäranta, Raisio, Rusko, Salo, Somero, Taivassalo, …
Lue lisääTyökaluja muutosjohtamisen avuksi
Naantalissa istuttiin alkusyksystä saman pöydän ääreen luomaan yhteistä näkemystä toimintakulttuurin muutoksen johtamiseen. Johdon viesti oli selkeä: Naantalissa viedään asioita yhdessä eteenpäin. Tämän vahvistivat kannustavilla kommenteillaan perusturvajohtaja Iiro Pöyhönen ja sivistysjohtaja …
Lue lisääAnteeksi, joudumme törmäyttämään teidät
Lupa auttaa! -hanke järjestää vaikuttavuuden ongelmien parantamiseen tähtäävän kehittämisprosessin lastensuojelun, psykiatrian, vammaispalvelun ja aikuissosiaalityön toimijoille loppuvuonna 2018. Tiedostamme kyllä oikein hyvin, että sotessakin törmäyttäminen alkaa olla jo niin eilisen kauden juttu. …
Lue lisääSalon seudun perhekeskusseminaari
Tule mukaan Salon seudun perhekeskusseminaariin. Salon seudulla on kehitetty LAPE - muutosohjelmakaudella lapsiperheiden palveluja. Seminaarin ohjelmassa käytännön esimerkkejä perhekeskustoiminnasta ja miltä näyttää Salon seudun perhekeskustoimintamalli. Aika 6.11.2018 klo 12.00–16.00 Paikka Salon kaupungintalo, Tehdaskatu 2, …
Lue lisääLastensuojelun laadun kehittäminen ja arviointi -koulutus
SHQS-laatuohjelma on sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden käyttöön tarkoitettu johtamista ja prosessien jatkuvaa kehittämistä tukeva työkalu. SHQS-arviointikriteeristö sisältää ISO 9001 -standardin keskeiset vaatimukset, jotka on sovitettu sosiaali- ja terveydenhuollon kielelle. Se …
Lue lisääMillaiseen lapsiperhepalvelujen kanavaan jäisit koukkuun?
Jos saisit toivoa ihan mitä vaan, mitä kaikkea pyörisi lasten, nuorten ja perheiden palveluja käsittelevällä Lupaa auttaa! -kanavalla? Miten saisimme luotua koukuttavan teemakanavan – oman ”netflixin” nuorten ja perheiden palveluista ja …
Lue lisääMitä perhekeskuksessa pitää osata?
Tulevaisuus on jo täällä. LAPE-muutoshjelman yksi keskeinen kehittämiskohde, maakunnallinen perhekeskusmalli, etenee Varsinais-Suomessa monin eri tavoin muun muassa palvelujen jalkautumisen ja sähköisten palvelujen käyttöönoton muodossa. Lupa auttaa! -hanke, Turun yliopisto ja Turun …
Lue lisääAvoin kohtaamispaikka on keidas keskellä lapsiperheen kiireistä arkea
Syyskuun puolivälissä avattu Skappeli on lapsiperheiden oma paikka Skanssin kauppakeskuksessa. Skappelissa järjestetään perheille ohjelmaa joka arkipäivä, viikonloppuisin erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kaikille avoin ja maksuton tila sijaitsee Skanssin 2. kerroksessa. Ruuhkavuosien pyörityksessä elävien lapsiperheiden …
Lue lisääPäiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä -koulutusseminaari vol. 2
Päiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä -koulutusseminaarissa esitellään Varsinais-Suomen kehittämistyön ja pilottien sisältötarjottimen ydinsisältöjä. Mitä toimintakulttuurin muutoksella varhaiskasvatuksen- ja koulun kentällä tarkoitetaan ja miten sitä kohti johdetaan? Yhteistyön rakentaminen yhdyspinnoille on tulevaisuuden …
Lue lisääNuoret sarjistaiturit piirsivät tarinoita auttamisesta
Lapsi- ja perhepalvelut N-Y-T -lehti sai nuorilta lukijoiltaan 68 upeata sarjakuvaa aiheesta "lupa auttaa". Sarjakuvat ovat nähtävillä hankkeen Facebook-sivulla. Kekseliäissä kolmen ruudun tarinoissa seikkailevat ihmisten ja eläinten lisäksi muun muassa avaruusolennot …
Lue lisääKun lapsen sisälle sattuu – Sisukas-prosessin työpajat
SISUKAS-malli tarjoaa työkaluja alakouluikäisten sijoitettujen lasten koulunkäynnin varhaiseen tukemiseen, suojaavien tekijöiden vahvistamiseen sekä monitoimijaisen yhteistyön haasteisiin. Mallissa kootaan yhteen lapsen lähiverkosto; sosiaalityöntekijä, sijais-/vanhemmat, opettaja ja muita toimijoita tarpeen mukaan. Lapsen …
Lue lisääMuutosnarinan pikaservaustyökalu
Joudutko toimimaan työssäsi kehittäjänä, esimiehenä tai vain innokkaana oman työn liinaajana? Oletko koskaan yrittänyt muuttaa asioita sote-sektorilla? Jos vastasit myönteisesti, saatat hyvin todennäköisesti tarvita Lupa auttaa! -hankkeen kehittämää pikaservaustyökalua muutosvastarinnan torjuntataisteluihin. Muutosnarinan …
Lue lisääSysteemisen mallin yhteiskehittämispäivä
Tervetuloa systeemisen mallin yhteiskehittämispäivään. Päivä on suunnattu Varsinais-Suomen kuntien lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun tiimeille, jotka ovat jo käynnistäneet systeemisen mallin mukaisen työskentelyn tai ovat siitä kiinnostuneita. Aika 7.11.2018 klo 12.00–16.00 Paikka Raision kaupungintalo, valtuustosali Kohderyhmä Kuntien lastensuojelu- …
Lue lisääKemiönsaari edistää lasten ja nuorten hyvinvointia vaikuttavuusinvestoinnin mallilla
Kemiönsaaren kunta lähtee kunnanjohtaja Anneli Pahtan esityksestä mukaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin SIB-hankkeeseen. Kunnanhallitus teki 24. syyskuuta asiasta yksimielisen päätöksen. Kunta maksaa vain tuloksista Tulosperusteinen rahoitussopimus eli SIB (Social Impact Bond) soveltuu …
Lue lisääKohti kohtaamisen kulttuuria
Uutta osaamista lähisuhdeväkivaltatyöhön Arkaluontoisista asioista puhuminen ei aina ole helppoa. Kohtaamiseen, kuunteluun, ihmisten välisten suhteiden eheyttämiseen ja sosiaalisten taitojen vahvistamiseen kehitetystä ns. restoratiivisesta lähestymistavasta on saatu hyviä kokemuksia mm. sovittelutoiminnassa. Koulutuksessa tarkastellaan …
Lue lisääToimintaympäristönä monialainen perhekeskus
Tule kuulemaan, millainen tulevaisuuden toimintaympäristö on monialainen perhekeskus! Mitä osaamista siellä työskenteleviltä vaaditaan? Entä millaisia mahdollisuuksia perhekeskus tarjoaa tutkimukseen ja kehittämiseen? Poimi ajankohtainen tieto oman työsi tueksi! Aika 14.11.2018 klo 13.00–16.00 Paikka Medisiina D, …
Lue lisääHarrastusohjelma Avartin perusteet
Avartti on 14–24-vuotiaiden kansainvälinen harrastusohjelma. Ohjelmassa voi hyödyntää vanhoja harrastuksia tai aloittaa uusia. Avartissa osallistuja kehittää ja testaa taitojaan sekä asettaa itse tavoitteensa ja kilpailee vain itsensä kanssa. Toiminnan ohessa …
Lue lisääLapsen etu on ehdoton
Lastensuojelun toimijat ovat nostaneet esiin tarpeen lisätä tietoa ja yhteistä keskustelua lapsen oikeuksista häntä koskevassa päätöksenteossa. Lupa auttaa! -hanke otti tästä kopin järjestämällä koulutuskokonaisuuden Lapsen oikeudet lastensuojelussa. Kuluvana syksynä kerran …
Lue lisääTukipalveluja koulun arkeen
Lupa auttaa! -hankkeessa tuetaan lasten ja nuorten koulunkäyntiä ja arkea heidän omassa ympäristössään tarjoamalla perusopetuksen henkilöstölle ohjausta ja tietoa oppijan tuen palveluista. Tilastokeskuksen mukaan ainakin 29% peruskoululaisista saa jonkinlaista oppimisen ja …
Lue lisääPerheystävälliseksi työpaikaksi! -koulutus Turussa 27.9.
Kun työn ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu hyvin, henkilöstö voi keskittyä työhönsä, on tyytyväinen ja sitoutuu työpaikkaan. Se vaikuttaa myönteisesti myös työpaikan tuottavuuteen ja palvelun laatuun. Työterveyslaitoksen asiantuntijat kehittivät koulutuspaketin Perheystävälliseksi …
Lue lisääKaarina näyttää rohkeasti suuntaa
Perhetyö koetaan helposti perheiden arjesta irralliseksi asiaksi, joka ei koske omaa perhettä – ennen kuin se yhtäkkiä koskeekin. Ennaltaehkäisevä työ on tässäkin a ja o. Kaarinan kunta näyttää rohkeasti suuntaa viemällä …
Lue lisääOle kiltti, hauku meitä!
Lupa auttaa! -hanke on palvellut 27 varsinaissuomalaista kuntaa nyt reilun vuoden ajan. Mikä meni pieleen tai mitä jäi tekemättä? Kerro se meille, ole kiltti. Kaikki ei mene kuin elokuvissa Olemme tehneet ahkerasti …
Lue lisääLasten kaltoinkohtelun yhteiskehittämispäivä – Miten suojataan lasta ja tuetaan perhettä monitoimijaisesti?
Päivän tarkoituksena on tuoda lasten- ja perheiden palveluissa työskenteleville ammattilaisille tietoa monitoimijaisesta arvioinnista, tarkastella ja arvioida sen mahdollisuuksia sekä tarjota ideoita oman työn kehittämiseen. Monitoimijaista arviointia tarkastellaan yhteiskehittämispäivässä lasten kaltoinkohtelun …
Lue lisääSyksyn paras lehti N-Y-T
Varsinais-Suomessa asuvien perheiden postilaatikkoon on vastikään kolahtanut Lapsi- ja perhepalvelut N-Y-T lehti, jossa kerrotaan, miten Lupa auttaa! -hankkeen aikaansaannokset näkyvät lapsiperheille. Lupa auttaa! on ollut Varsinais-Suomessa kuntien apuna käynnistämässä useita kymmeniä …
Lue lisääLAPE-muutosohjelmalle luvassa jatkoa
Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma eli LAPE saa jatkoa vuodelle 2019. Nykyinen hanketoiminta päättyy 2018, mutta LAPE-muutostyön keskeisimpiä toimia sillataan yli odotteluvuosien ennen maakuntien soten alkamista. Miksi sillataan? LAPE-muutosohjelma (2016–2018) on Sipilän hallituksen kärkihanke, joka …
Lue lisääEro lapsiperheessä osa 2
Tämä koulutuspäivä on jatkoa huhtikuussa Raisiossa pidettyyn Ero lapsiperheessä -koulutukseen. Tässä päivässä on tarkoitus syventyä eron erilaisiin ilmiöihin ja saada työkaluja omaan työhön eronneiden tai eroa suunnittelevien vanhempien kohtaamiseen. Koulutuksen järjestää …
Lue lisääOripään vauvaperheille kotipalvelun lahjakortti
Oripään vauvaperheet saavat syyskuusta alkaen mukavan yllätyksen. Neuvolassa perheille luovutetaan lahjakortti, jolla perhe saa maksutta käyttää lapsiperheiden kotipalvelua kuuden tunnin ajan. Lahjakortin avulla tuetaan vanhemmuutta, tehdään perhepalvelut vanhemmille tutuiksi ja …
Lue lisääLuento ja keskustelutilaisuus: Kun äiti on vähän väsynyt
Lupa auttaa! -hanke ja Äimä ry järjestävät luennon ja keskustelutilaisuuden “Milloin huolestua pienen vauvan äidistä? Minne hänet ohjataan? Luvassa on tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta: mistä sen voi tunnistaa ja kenen puoleen …
Lue lisääMonitoimijamallista apua monia palveluja tarvitseville perheille
Lupa auttaa! -hanke kehittää ja pilotoi toimintamallia monia palveluja käyttävien lasten, nuorten ja heidän perheidensä palveluiden koordinointiin vaativissa ja haastavissa tilanteissa. Perheen ja ammattilaisten näkökulmat samaan kuvioon Työskentelyssä hyödynnetään australialaiseen Common Approach …
Lue lisääSuomen suurin Lapset puheeksi -koulutus
Nyt sinulla on mahdollisuus olla mukana kokemassa jotain aivan uutta ja radikaalia. Lupa auttaa! -hanke tarjoaa Lapset puheeksi -koulutuksen yhden päivän aikana ja kerralla ennennäkemättömän suurelle joukolle. Miten se muka …
Lue lisääPalveluasenteen Boot Camp vol 6
SiSoTe-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Katso PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennusvideo! Julkaisupäivä 23.8.2018 Valmistaudu hyvissä ajoin maakunta- ja sote-uudistukseen ja tule mukaan treenaamaan oma …
Lue lisääHuomaa Minut -koulutus
Huomaa minut! -osallisuustyökalu tukee positiivista vanhemmuutta, vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutussuhdetta sekä vahvistaa lapsen asemaa asiakkaana. Ottamalla käyttöön Huomaa minut! -osallisuustyökalun meidän aikuisten on helpompaa varmistaa, että pienen lapsen ääni …
Lue lisääMonikulttuurinen perhetyö -paja
Tervetuloa mukaan kuulemaan ajatukset laukkaamaan saavia alustuksia ja keskustelemaan pajoissa tärkeistä teemoista yhdessä turkulaisten varhaiskasvatuksen erityisopettajien kanssa. Päivän teemoja ovat mm. kulttuurisensitiivisyys, koko perheen huomioiminen auttamistyössä, kielen oppiminen ja yhteistyö …
Lue lisääVarhaiskasvatus, koulu, koti ja lastensuojelu traumatisoituneen lapsen arjessa
Särkyvä mieli Lasten psykososiaalisen hyvinvoinnin kysymykset haastavat lähiaikuisia arjessa. Miten rakentaa turvaa ja toivoa yhteistyössä lasta kannatellen? Aika 12.9.2018 klo 9.30–15.30 Paikka Opetusravintola Taidon auditorio, Turku (Lemminkäisenkatu 14–18 B) Ajo-ohje: goo.gl/maps/cuNMrtDcuEu Kohderyhmä Sosiaali-, opetus- ja terveysalan sekä …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol.5
LAPE-muutosohjelma on edennyt loppusuoralle. Pidämme hankekauden viimeisen Perhekeskusfoorumin Turun Hirvensalossa Syvälahden monitoimitilassa. Tule mukaan. Kuulet hankekauden tuloksista ja käytännön kokeiluista maakunnassamme. Aika 18.9.2018 klo 14.00–17.00 Paikka Syvälahden monitoimitila Vanha Kakskerrantie 8 20900 TurkuAjo-ohje: https://goo.gl/maps/JoYRviEMsLM2 Kohderyhmä Perhekeskustoiminnan kehittämistyössä mukana …
Lue lisääKohti nuorten kokemusasiantuntijuutta lastensuojelun sijaishuollossa
Muutosta & voimaa Kohti nuorten kokemusasiantuntijuutta lastensuojelun sijaishuollossa Asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen ja kokemusasiantuntijuuden hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä tai laadun parantamisessa on lapsiperhepalvelujen muutoksen punainen lanka. Seminaarissa avataan aihetta lisää esimerkkien avulla. Aika 13.9.2018 klo 12.00–16.30 Paikka Ravintola …
Lue lisääLapsen asema ja oikeudet lastensuojelussa -koulutuskokonaisuus
Varsinais-Suomessa syksyllä 2018 järjestettävä koulutus koostuu neljästä tapaamiskerrasta ja sisältönä on alustuksia sekä ryhmätöitä. Koulutuspäivien teemat ovat: 13.9.2018 klo 12.00–16.00 Lapsen asema ja oikeudet lainsäädännössä. Virve-Maria Toivonen, yliopistonlehtori, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti …
Lue lisääRESTO-koulutus
V-S LAPE muutosohjelma, Lupa auttaa! tarjoaa koulutusta restoratiivisesta sovittelusta Raisiossa (koulutus on osallistujille maksuton). Viime kurssilla osallistujia oli varhaiskasvatuksesta, koulusta, opiskeluhuollosta, nuorisotoimesta, sosiaalitoimesta, mikä palautteiden mukaan toi keskusteluihin uutta näkökulmaa ja …
Lue lisääLapsiperhe kotoutuu -kiertue
Lapsiperhe kotoutuu -kiertueen tarkoituksena on lisätä ammattilaisten tietämystä kotouttamiseen liittyvissä käytännön asioissa, eri toimijoiden tehtävistä ja rooleista kotouttamisessa sekä ennen kaikkea lisätä lapsiperheiden hyvinvointia ammattilaisten osaamisen karttumisen myötä. Koulutuksen sisältöä ovat …
Lue lisääHuomaa minut! -osallisuustyökalu tuo pienen lapsen äänen kuulluksi
”Ehkäisevän työn toimintakenttä on muutoksessa. Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman tavoitteena on muotoilla lapsiperheiden palvelut uudelleen niin, että ne jatkossa vastaisivat paremmin tulevaisuuden muutoksiin ja voitaisiin liittää mihin tahansa tulevaan organisaatiomalliin. …
Lue lisääLastensuojelun laadun kehittäminen tuo vahvuudet näkyviin
Varsinais-Suomessa kehitetään lastensuojelun laatua käytännön arviointipilottien avulla. Laadun arviointiin ollaan luomassa myös yhteistä maakunnallista mallia. Kokeilujen kautta yhteiseen arviointimalliin Vaikka lastensuojelupalvelujen laadun parantamiseksi on tuotettu mittava määrä erilaisia suosituksia ja ohjeita, on …
Lue lisääVakka-Suomen perhekeskustoimintaseminaari
Aika Torstai 6.9.2018 Seminaari on kaksiosainen klo 8.30–12.00 Tukipalveluja koulun arkeen ko 13.00–17.00 Perhekeskustoiminta – lapsiperheiden palvelut samassa verkostossa lähellä perheitä Paikka Hotelli Aquarius, Kullervontie 11, Uusikaupunki Kohderyhmä Aamupäivä: Vakka-Suomen sivistystoimenjohtajat, koulujen rehtorit, opettajat ja opiskeluhuoltoryhmät …
Lue lisääLapsi on lastensuojelun kehittämisen tähti – asiakasosallisuus lastensuojelun kehittämisessä
Lupa auttaa! -hankkeen hankeagentit Anniina Kaittila ja Saara Aho pääsivät vierailemaan Turun ammattikorkeakoulun lastensuojelun erikoistumiskoulutuksen työpajaan. Työpajan aihe oli yksi keskeisimmästä lastensuojelun kehittämisen teemoista, asiakasosallisuus lastensuojelun palvelujen kehittämisessä. Lapsi esiin! Työpajan osallistujat …
Lue lisääPöytyällä käynnistyy perhekeskustoiminnan pilotti
Pöytyä on mukana Varsinais-Suomen Lupa auttaa! -hankkeen perhekeskustoiminnan kehittämistyössä. Paikalliseen perhekeskusverkostoon kuuluu sosiaalitoimen, terveydenhuollon, opetus-ja nuorisotoimen, varhaiskasvatuksen, seurakunnan sekä paikallisten järjestöjen ja yhdistysten edustajia. Pöytyän LAPE-työryhmässä perhekeskustoiminnan tavoitteeksi on asetettu avoimen …
Lue lisääTuotekehitystyön erikoisammattitutkinto
Aikataulu ja toteutus Hakuaika 01.11.2017–31.08.2018 Koulutusaika 28.08.2018–31.01.2020 LOISTO™ -valmennukset perustuvat aikuisoppijoille sopiviin tiimioppimisen menetelmiin. Valmennuspäivissä jaetaan kokemuksia, rakennetaan uutta tietoa ja synnytetään ratkaisuja käytännön haasteisiin. Valmennuksessa tärkeää on valmentava ja sparraava työskentely sekä …
Lue lisääLaitilan perhetapahtumassa laitettiin lehmät lentämään
Vapun jälkeen 2.5 järjestettiin Laitilan työväentalolla Lupa auttaa! -perhetapahtuma. Tapahtuman tarkoituksena oli kerätä palautetta lapsiperheille suunnatuista palveluista itse palveluiden käyttäjiltä sekä lisätä heidän tietoisuuttaan LAPE-muutostyöstä. Perheet pääsivät osallistumaan tulevaan lapsi- …
Lue lisääPalveluasenteen Boot Camp vol 5
SiSoTe-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Osallistu PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennukseen! Aika 15.6.2018 klo 9.00–11.00 Paikka Raision valtuustosali, Nallinkatu 2, 21200 Raisio Ilmoittautuminen 11.6.2018 mennessä osoitteessa: https://link.webropolsurveys.com/EP/B32ABDD21F5F4F6E Lisätietoja piia.lehtisaari@turku.fi +040 …
Lue lisääLupa auttaa! on tour 2018: koska, mitä ja missä?
Tulostettava versio: Lupa auttaa! on tour
Lue lisääOT-keskusfoorumin materiaalit
7.5.2018 pidetyssä Osaamis- ja tukikeskusfoorumissa esitetyt materiaalit: Työskentelyn eteneminen ja OT-keskuksen rakenne. Anniina Kaittila, Lupa auttaa! -hanke LAPE Osaamis- ja tukikeskukset (OT-keskukset). Pälvi Kaukonen, LAPE ja Marjo Malja, STM Tutkimus, …
Lue lisääVoimaannu – älä leimaannu -jälkihuoltoseminaari
Aika 7.6.2018 klo 12.00–16.00 Paikka Raision kaupungintalon valtuustosali, Nallinkatu 2, 21200 Raisio Kohderyhmä Jälkihuollon työntekijät sekä asiakasnuoret Ilmoittautuminen 4.6.2018 mennessä osoitteessa: www.lyyti.in/jalkihuolto Lisätietoja marika.ahonen@raisio.fi Seminaarin tarkoituksena on esitellä jälkihuollon maakunnallisen palvelurakenteen suunnitelmia ja pohtia jälkihuollon kehittämistä osana Varsinais-Suomen lastensuojelun kehittämistä. …
Lue lisääNyt kysytään Loimaan seudun ja Liedon kunnan lapsiperheiltä palvelujen uudistamisesta
Loimaan seudun ja Liedon kunnan lasten, nuorten ja perheiden palvelut uudistuvat ja nyt kysytään lapsiperheiltä itseltään, millaisiksi palveluiden tulisi uudistua. Kuntien verkkopalveluissa (Loimaa, Aura, Koski Tl, Marttila, Oripää ja Pöytyä …
Lue lisääPäiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä eli toimintakulttuurin muutosta tukemassa
LAPE-muutosohjelman puitteissa on Päiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä -kehittämiskokonaisuus, jossa on mukana pilottikouluja ja -päiväkoteja sekä Varsinais-Suomesta että Satakunnasta. Keskeisenä ideana on ollut koota ylimaakunnallinen foorumi, jossa kukin osallistuva kunta ja …
Lue lisääPäiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä -koulutusseminaari
HUOM! Katso seminaarin videotallenteet Aika 24.5.2018 klo 08.30–16.00 Paikka Raision kunnanvaltuustosali, Raision kaupungintalo Kohderyhmä Varsinais-Suomen ja lähialueiden varhaiskasvatus-, sivistys- ja sosiaali- alan työntekijät Ilmoittautuminen 21.5.2018 pvm mennessä osoitteessa: https://www.lyyti.in/pk-koulu Lisätietoja Lounas omakustanteinen Päiväkoti ja koulu hyvinvointiyhteisönä -koulutusseminaarissa esitellään Varsinais-Suomen pilottien sisältötarjottimen …
Lue lisääSinulla oli lupa raivata: paperihommat, tilastot, kyselyt, turhat palaverit, tyhjänpäiväiset nettisivut…
Me Lupa auttaa! -hankkeessa kerroimme, että nyt on lupa raivata. Pyysimme teitä osoittamaan lapsi- ja perhepalveluissa olevia epäkohtia, jotka voisi helposti karsia. Karsintaehdotuksia saimme yhteensä 15 – ja täyttä asiaa. …
Lue lisääOsaamis- ja tukikeskus -foorumi 7.5.2018 Turku/Pori/Vaasa
Lämpimästi tervetuloa Osaamis- ja tukikeskusfoorumiin (OT) 7.5.2018 klo 12.00–15.30. Tapaamisella esitellään suunnitelma Länsirannikon OT-keskuksen rakenteesta ja palveluista sekä kehitetään mallia yhdessä eteenpäin. Tilaisuudessa kuullaan myös puheenvuoro kansallisesta OT-suunnittelusta (STM/THL). OT-keskusfoorumi …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol 4 materiaalit
Mikko Hulkkonen: Palvelulupauksen hahmottelua Pia Suvivuo: Perhekeskusmalli Minna Maanpää: Kuntien monialaiset perhekeskusverkostot Mikaeli Langinvainio: Maakunnan julkisen palvelulupauksen kysymyksen asettelua palvelulupauksen mallinnus (nuoret) palvelulupauksen mallinnus (ikäihmiset) palvelulupauksen työpajaraportti "Osallistujien äänenpainoista tunsi …
Lue lisääKysely Luo luottamusta – suojele lasta -verkkokoulutuksesta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kehittänyt LAPE -ohjelmassa (hallituksen kärkihanke Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma) lapsi- ja perheystävällisen toimintakulttuurin edistämiseen välineen, Luo luottamusta – suojele lasta -verkkokoulutuksen verkkokoulut.thl.fi/web/suojele-lasta THL ja kolme maakuntaa …
Lue lisää”Keskikkäne muija ihmettele lape, sote ja maku.”
Huonon runouden päivän kunniaksi (=kirjoittajan oma toteamus): Se luke, et ny kehitetä iso kokonaisuut. Semmost, et se o asiakka näkökulmast helpost hahmottuva ja palvelu o oikkia aikka lähelt saatavil. Palveluis tehrä …
Lue lisääHukkatekijöiden metsästystä neuvolatyössä: sujuvuutta, merkityksellisyyttä ja aikaa
Neuvola ei esittelyjä kaipaa, sillä se on lunastanut paikkansa Suomalaisessa terveydenhuollossa. Suomalaislapsista neuvola tavoittaa nykyisin lähes kaikki (99,7 %) odottavat äidit ja lapset (99,5 %) syntymästä koulun aloittamiseen asti. Lean puolestaan …
Lue lisääKaikkein vaativinta tukea tarvitseville lapsille, nuorille ja perheille suunnitellaan omia palveluja
Osana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE) Suomeen perustetaan viisi osaamis- ja tukikeskusta (OT), jotka tarjoavat apua kaikkein vaativinta tukea tarvitseville lapsille ja nuorille ja perheille. Yksi tukikeskuksista sijoittuu länsirannikolle, Varsinais-Suomen, …
Lue lisääSISOTE-johtajat yhdyspintoja aistimassa
Varsinais-Suomen sivistys- ja sotejohtajat (= SISOTE-johtajat) kokoontuivat yhteiseen tapaamiseen 16.4. Tavoitteena oli päivittää tiedot maakunta- ja sote-uudistuksen tämänhetkisestä tilanteesta ja pureutua sivistys- ja sote-palvelujen yhdyspintoihin. Lape-palvelut jatkossakin julkiselta sektorilta - Lapsiperheiden palveluissa …
Lue lisääVakka-Suomen lapsiperheiltä kysytään palvelujen uudistamisesta
Vakka-Suomen lasten, nuorten ja perheiden palvelut uudistuvat ja nyt kysytään lapsiperheiltä itseltään, millaisiksi palveluiden tulisi uudistua. Kustavin, Laitilan, Pyhärannan, Taivassalon, Uudenkaupungin ja Vehmaan verkkopalveluissa on avoinna kysely, johon lapsiperheet voivat …
Lue lisääHyvinvoiva oppilas ja koulu – vaikuttavuutta yläkoulun oppilashuoltoon
Lounais-Suomen aluehallintovirasto järjestää yhteistyössä Lupa auttaa! -hankkeen kanssa koulutuspäivän, jossa käsitellään yläkoulun oppilashuoltoon liittyviä kysymyksiä. Aika Torstai 26.4.2018 klo 8.30–15.30 Kohderyhmä Uuden opiskeluhuoltolain myötä oppilashuolto on yhä enemmän jokaisen koulussa toimivan tehtävä, joten koulutus …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol 4
Aika 18.4.2018 klo 12.00–16.00 Paikka Raision kaupungintalo, valtuustosali, 2 krs Kohderyhmä Ilmoittautuminen www.lyyti.in/perhekeskusfoorumi_vol4 Samalla kun ilmoittaudut perhekeskusfoorumiin niin valitse itsellesi sopiva työpaja. Lisätietoja Minna Maanpää, Lupa auttaa! -hanke, perhekeskusagentti, minna.maanpaa@raisio.fi Osallisuus osaksi perhekeskustoiminnan kehittämistyötä. Mitä olemme jo tehneet? Minkälaisia osallistamisen …
Lue lisääLastensuojelun katsastus tunnistaa, ehkäisee ja korjaa riskit
Varsinais-Suomessa tehdään Lupa auttaa! -hankkeen toimesta lastensuojelun laadun kehittämiseksi ns. lastensuojelun katsastuksia. Nimestään ja sen aiheuttamista mielikuvista huolimatta katsastuspalvelu ei ole virheiden ja puutteiden etsimistä, vaan avun tarjoamista lastensuojelupalvelujen laadun …
Lue lisääPalveluasenteen BOOT CAMP -valmennus 13.4.2018
SiSoTe-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Osallistu PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennukseen! Valmistaudu hyvissä ajoin maakunta- ja sote-uudistukseen ja tule mukaan treenaamaan oma palveluasenteesi huippukuntoon! Varsinais-Suomen maakunnallisten …
Lue lisääKansainvälisen sosiaalityön päivän kunniaksi Lupa auttaa! -asennevideo
Kansainvälistä sosiaalityön päivää vietetään tiistaina 20.3. ja tänä vuonna jo 10. kerran. Päivän tarkoituksena on tuoda näkyviin erilaisin tapahtumin, tempauksin ja keskustelunavauksin sitä tärkeää hyvinvointia ja osallisuutta lisäävää työtä, jota …
Lue lisääKehittämisnäkökulmia neuvolatyöhön -iltapäivän 16.2.2018 materiaalit
Raision kaupungintalolla 16.2.2018 pidetyn iltapäiväseminaarin luentomateriaalit: Tytti Hyytiä: Neuvolatyön hukkatekijöiden tunnistaminen Tytti Hyytiä: Neuvolatyön hukkatekijöiden tunnistaminen toiminnan sujuvuuden edistämiseksi (pro gradu -tiivistelmä) Neuvolan hukkatunnistinlomake Miia tuominen: Yhdistetty äitiys- ja lastenneuvola …
Lue lisääPyydä apua! -nappi löytyy nyt myös Ukista, Naantalista ja Ruskolta
Raisio ja Laitila ehtivät ensimmäisinä ja nyt Pyydä apua! -kuntien ja -kaupunkien joukkoon ovat liittyneet myös Uusikaupunki, Naantali ja Rusko. Nappi löytyy kuntien verkkopalveluista osoitteella www.kunnannimi.fi/pyydaapua: www.raisio.fi/pyydaapua www.laitila.fi/pyydaapua www.uusikaupunki.fi/pyydaapua www.naantali.fi/pyydaapua …
Lue lisääLUOTSI-kouluttajakoulutukset alkoivat: Voidakseen auttaa toista, pitää osata itse
Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn LUOTSI-kouluttajakoulutus käynnistyi Raisiossa vilkkaalla puheensorinalla yli 30 ammattilaisen ryhmän käydessä keskustelua omista toiveistaan liittyen tulevaan koulutukseen. Turun ensi- ja turvakoti ry:stä kriisi- ja väkivaltatyön palvelupäällikkö Raimo Nurminen puhui …
Lue lisääTurun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa: Palveluasenteen parantamisella vaikuttavuutta sote-palveluihin
Käynnissä olevassa sote-uudistuksessa keskitytään monessa maakunnassa erityisen paljon hallinnon miettiseen. – Palveluasennetta ja yhteistyötä kehittämällä voisimme kuitenkin saada lisää vaikuttavuutta työhön, väittää Turun hyvinvointitoimialan johtaja Riitta Liuksa yli 30 vuoden sote-kokemuksella. Riitta …
Lue lisääYritys- ja urheilujohtaja Petteri Kilpinen: Innostus on avain tuottavuusloikkaan
Isoja uudistuksia tehdään yritys- ja urheilujohtaja Petteri Kilpisen mielestä valitettavan usein paljon vanhalla tutulla rationaalisella johtamistyylillä, hallinto edellä. – Ongelma tässä on, etteivät hallinnon himmelikuviot innosta ketään. Se innostaa, että johtaja …
Lue lisääSysteemisen mallin oppiminen luo innostusta – nyt Liedossa
Systeeminen lastensuojelumalli on koettu Varsinais-Suomessa hyväksi mahdollisuudeksi muuttaa lastensuojelun työtapoja. Pilottitiimit on jo koulutettu uuteen työotteeseen Salossa, Raisiossa ja Turussa. Helmikuussa koulutus alkoi Liedossa ja vuoden 2018 aikana Lupa auttaa! …
Lue lisääTabletti tiivistää sijaishuollossa olevan lapsen ja ammattilaisen yhteydenpitoa
Lastensuojelun sijaishuollossa olevan lapsen ja ammattilaisen välistä yhteydenpitoa tiivistetään uudella tablettisovelluksella. Yhteydenpitosovelluksen lisäksi tableteista löytyy lapsille ja nuorille suunnattua tietoa lastensuojelusta. Varsinais-Suomen kuntien yhteinen Lupa auttaa! -hanke on aloittanut tablettien …
Lue lisääIhmeelliset vuodet -vanhemmuusryhmän ohjaajakoulutus
Vanhemmuusryhmän ohjaajakoulutuksessa annetaan tietoa ohjelmasta ja sen perusperiaatteista. Koulutuksessa käydään läpi keinoja vanhemman ja lapsen positiivisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi ja negatiivisen käytöksen vähentämiseksi ryhmämuotoisella työtavalla. Lupa auttaa! -hanke tarjoaa osallistujille koulutuksen ja …
Lue lisääHyppää sisote-kärryille
Hyvä sivistys- ja sote-johtaja. Varsinais-Suomessa Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelmaa toteuttava Lupa auttaa! -hanke järjestää tilaisuuden, jossa maakunnan sivistysjohtajat, sote-johtajat ja muutosjohtajat maakuntavalmistelusta kootaan saman pöydän ääreen mm. seuraavien kysymysten äärelle: missä …
Lue lisääEroauttaminen turvaa tietä kohti sovinnollista eroa: Vakka-Suomeen eroauttamiseen palvelukartta
Eroauttamisen tavoitteena on vähentää riitoja ja huoltokiistoja, vahvistaa sovinnollisuutta ja turvata vanhemmuuden jatkuvuutta. Eroauttamisen perustana ovat lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi. Erotilanteessa tarvitaan palveluohjausta, lasten ja vanhempien kohtaamista sekä tarvittaessa erotilanteen …
Lue lisääNuorten Ystävät, Perhehoito Turku tarjoaa suunnittelu- ja kehittämistyötä
Lupa auttaa! -hankkeen Lastensuojelun 1000 tekoa -talkoot on käynnissä Varsinais-Suomessa. Nettisivujemme etusivulta näet, mitä kaikkea ”talkootyötä” Lupa auttaa! tekee. Haastamme kaikki varsinaissuomalaiset tahot mukaan talkoisiin ja omat tekonsa voi ilmoittaa …
Lue lisääMentoroinnilla laatua ja tukea lastensuojeluun
Lupa auttaa! -hanke tarjoaa Varsinais-Suomen lastensuojelun sosiaalityöntekijöille oman mentorin – siis kokeneen rinnalla kulkijan, joka tarvittaessa opastaa ja valmentaa työuran haastavissa vaiheissa. Mentorointia suunnataan aluksi aloitteleville sosiaalityöntekijöille ja lastensuojelun lähiesimiehille. Tavoitteena …
Lue lisääOletko Sinä meidän uusi digi- ja palveluohjausagenttimme?
”Nyt on huipputyö tarjolla! Ihanat lapsiperhetyön huippuammattilaiset työkavereina ja asia jonka vuoksi tekee töitä innosta puhkuen. Työ on itsenäistä ja haasteellista edelläkävijän asiantuntijatyötä. Jos siis haluat kehittää sähköisiä palveluita ja …
Lue lisääTHL:n Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut -tutkimus kerää tietoa 4-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä kuulumisista
Mitä lapsiperheille Suomessa kuuluu? Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus kerää tietoa 4-vuotiaiden lasten ja heidän perheidensä hyvinvoinnista, terveydestä sekä palveluiden käytöstä ja palvelukokemuksista. Tiedonkeruu toteutetaan 1.2.–31.10.2018 nelivuotiaan laajan terveystarkastuksen yhteydessä. Lapsen huoltajat …
Lue lisääVarhaisen tuen päivän materiaalit
Varhaisen tuen päivään Turun Ammattikorkeakoulun tiloissa 2.2.2018 osallistui 133 henkeä ympäri Suomen. Viestikapula siirrettiin Jyväskylään, joka otti vastuun seuraavan teemapäivän järjestämisestä. Varhaiskasvatuksen perhetyön hedelmiä. Akselikunnat Lapset puheeksi perhetyössä - kokemuksia …
Lue lisääPerhekeskus on paremmin yhteen pelaavia palveluja
Perhekeskuksia tulee Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman (LAPE) myötä jokaiseen 18 Suomen maakuntaan, myös Varsinais-Suomeen. Perhekeskus on hyvin yhteen toimiva verkosto Perhekeskustoiminnan tavoitteena on, että perheet saavat tarvitsemiaan palveluja entistä helpommin ja varhaisemmin …
Lue lisääEro lapsiperheessä
Ero lapsiperheessä -koulutuspäivä on tarkoitettu eronneita ja eroa pohtivia vanhempia sekä heidän lapsiaan työssään kohtaaville ammattilaisille. Kouluttajina toimivat Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -työn asiantuntijat Maarita Kettunen ja Päivi …
Lue lisääVarhaiskasvatus tukee yhä enemmän perheitä: apua saa pian myös päiväkodeista
Varhaiskasvatuksessa on sisäistetty hyvin sen uusi tehtävä perheiden tukijana. Tuki jää kuitenkin usein puutteelliseksi, jos yhteistyö lastensuojelun, lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja kasvatus- ja perheneuvolan kanssa ei toimi. Varsinais-Suomen kuntien yhteinen Lupa …
Lue lisääSelviytymispakkaus LAPE-muutostyön johtamiseen
Varsinais-Suomen jokaisessa 27 kunnassa toimii oma monitoimijainen lasten, nuorten ja perheiden ammattilaisista ja kokemusasiantuntijoista koostuva LAPE-ryhmä. Lupa auttaa! tarjoaa kuntien monialaisten työryhmien vetämiseen avuksi LAPE-johtajan selviytymispakkausta ja vertaistukea. Uutena tuotteena on …
Lue lisääLastensuojelun sosiaalityön mentoriryhmät
Mentoriryhmä lastensuojelun uusille sosiaalityöntekijöille Uuteen työhön perehdyttäminen ei aina tunnu riittävältä uuden vaativan työn hallitsemiseksi. Uutena työntekijänä saatat nähdä kehittämiskohteita, joiden eteenpäinviemiseen olisi hyvä saada tukea. Etenkin pienellä paikkakunnalla työ on …
Lue lisääLastensuojelun 1000 tekoa: Ilmaista työnohjausta Merikratokselta
Lupa auttaa! -hankkeen Lastensuojelun 1000 tekoa -talkoot on käynnissä Varsinais-Suomessa. Nettisivujemme etusivulta näet, mitä kaikkea ”talkootyötä” Lupa auttaa! tekee. Haastamme kaikki varsinaissuomalaiset tahot mukaan talkoisiin ja omat tekonsa voi ilmoittaa …
Lue lisääKehittämisnäkökulmia neuvolatyöhön
Aika pe 16.2 klo 12.00–15.30 Paikka Raision kaupungintalo, Nallinkatu 2, 21200 Raisio Kohderyhmä Neuvoloiden henkilökunta (th:t, lääkärit, oh:t, esimiehet) ja kaikki muut neuvolatyön kehittämisestä kiinnostuneet Ilmoittautuminen 11.2.2018 mennessä osoitteessa: www.lyyti.in/Kehittamisnakokulmia_Neuvolatyohon_8372 Lisätietoja taru.elo@raisio.fi Neuvola tavoittaa nykyisin lähes kaikki (99,7 %) odottavat …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol. 3 materiaalit
Perhekeskusfoorumin 17.1.2018 esitysmateriaalit: Valtakunnallisen perhekeskustoiminnan kehittämistyön eteneminen. Neuvotteleva virkamies Marjaana Pelkonen, STM ja johtava asiantuntija Arja Hastrup, THL. Varsinais-Suomen perhekeskustoimintamalli NYT. Hankepäällikkö Pia Suvivuo, Lupa auttaa! -hanke. Löytölaarit. Hankeagentti Sami …
Lue lisääLupa raivata!
Sote-sektorilla me harvoin teemme suursiivousta vaan keräämme uusia toimintoja ja tehtäviä entisten päälle. Jotta auttamisen vaikuttavuus kuitenkin paranisi, olisi löydettävä sen olennainen ydin ja pyrittävä raivaamaan pois kaikki sellainen turha, joka …
Lue lisääPalveluasenteen BOOT CAMP -valmennus 16.2.2018
SiSoTe-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Osallistu PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennukseen! Valmistaudu hyvissä ajoin maakunta- ja sote-uudistukseen ja tule mukaan treenaamaan oma palveluasenteesi huippukuntoon! Varsinais-Suomen maakunnallisten …
Lue lisääLupa auttaa! -hankkeen salaisia agentteja jo yli 150 – rekrytointi päättyy 3.2.
Varsinais-Suomen lapsi- ja perhepalvelut uudistava Lupa auttaa! -hanke on rekrytoinut reilun puolen vuoden verran salaisia agentteja. Agentit ovat henkilöitä, joilla on näkemystä ja tahto toimia - ja he tekevät omissa …
Lue lisääMaakunnallinen Pyydä apua! -nappi lanseerattu
Raisio ja Laitila ovat ensimmäisinä varsinaissuomalaisina kuntina ottaneet käyttöön uudistetun Pyydä apua! –napin. Pyydä apua! -nappi on lapsiperheille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Se on kunnan verkkopalvelussa oleva nappi, jota …
Lue lisääYlisosiaalineuvos Aulikki Kananoja hakee ratkaisuja lastensuojelun kuormittavuuteen
Osana lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa selvitetään, miten lastensuojelutyön kuormittavuutta voidaan nopeasti vähentää. Lupa auttaa! oli esimerkkinä maakunnissa tehtävästä muutostyöstä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon pitämässä tiedotustilaisuudessa 10.1.2018. Salamaselvitys käyntiin Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreesta …
Lue lisääNuoren kokemus kuulluksi tulemisesta mahdollisti muutoksen
Liedon lastensuojelun tiimi on käynnistämässä systeemisen toimintamallin mukaista tiimityötä pohtimalla edellytyksiä sille, että asiakas tulee autetuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Yhteisenä nimittäjänä onnistuneen kohtaamisen taustalla on kokemus kuulluksi tulemisesta ja osallisuudesta. ”Lasten …
Lue lisääTurun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen: Yhdessä tekemisen asenne ratkaisee sote-uudistuksen onnistumisen
– Kun löydetään innostus ja aito yhdessä tekemisen asenne, isotkin uudistukset ovat mahdollisia saada läpi nopeasti. Suomessa tästä on aiempaa kokemusta mm. peruskoulu-uudistuksessa, muistutti Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen. Palveluasenteeseen treeniä Rehtori …
Lue lisääLähisuhdeväkivallan ehkäisyn mahdollisuudet -seminaari
Aika: 11.4.2018 klo 9.00–12.00 Paikka: Turun virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, 20801 Turku. Seminaari on tarkoitettu kuntien strategiselle johdolle, lähisuhdeväkivallan ehkäisyn yhdyshenkilöille, avainkouluttajille, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja muille asiasta kiinnostuneille asiantuntijoille. Ilmoittautuminen www.webropolsurveys.com/S/0E7E6066747C968B.par Päivän puheenjohtajana …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol 3
Aika: 17.1.2018 klo 12.00–16.00 Paikka: Raision kaupungintalo Varsinais-Suomen maakunnallisen perhekeskustoiminnan kehittämistyö on edennyt. On aika perhekeskusfoorumin, jossa työskentelemme maakuntamallin parissa linkittäen siihen vahvasti tulevaisuuden näkymän ja yhdyspinnat. Klo 12.00–13.30 puheenvuoroja Varsinais-Suomen perhekeskustoimintamalli NYT. …
Lue lisääLapsen oikeudet lastensuojelussa -koulutuspaketti ja vertaiskehittämisryhmä
Lupa auttaa! -hanke kerää Varsinais-Suomen lastensuojelun toimijoista asiantuntijaryhmän kehittämään maakunnan lastensuojelun päätöksentekoa lapsen oikeuksien näkökulmasta. Kohderyhmänä ovat lastensuojeluasioiden päätöksenteon parissa eri tehtävissä toimivat ammattilaiset, kuten sosiaalityöntekijät, asianajajat, lastensuojelun edunvalvojat sekä …
Lue lisääKoulutus Vakka-Suomen alueella ”Hei mul ois yks juttu” – Näkökulmia lapsen, nuoren ja perheen kohtaamiseen.
Alueellinen koulutuskokonaisuus Vakka-Suomen seudun ammattilaisille. Milloin: Perjantaina 26.1.2018 klo 8.30–12.00 Iltapäivällä klo 13.00–15.00 alueen lastensuojelun ammattilaisille tarkoitettu LASTA-malliin liittyvä työpaja. Missä: Kulttuurikeskus Crusell, Kullervontie 11, Uusikaupunki Ilmoittaudu 19.1.2018 mennessä tästä linkistä. Koulutuspäivien aamupäivä on suunnattu kaikille niille …
Lue lisääLastensuojelun 1000 tekoa: Profiam Sosiaalipalveluilta 30 ilmaista puhelinkonsultaatiota
Lupa auttaa! on käynnistänyt Lastensuojelun 1000 tekoa -talkoot Varsinais-Suomessa. Nettisivujemme etusivulta näet, mitä kaikkea "talkootyötä" Lupa auttaa! tekee. Haastamme kaikki varsinaissuomalaiset tahot mukaan talkoisiin ja omat tekonsa voi ilmoittaa etusivun …
Lue lisääLastensuojelun kehittäjävalmennus lastensuojelun esimiehille ja asiantuntijoille
Lastensuojelun kehittämistarpeista on puhuttu viime aikoina paljon. Kaipaatko käytännön keinoja oman työyhteisösi ja lastensuojelutyönne kehittämiseen? Suoritettava tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto edellyttää työskentelyä työtehtävissä, joissa on mahdollisuus ja valtuudet ideoida, suunnitella ja toteuttaa …
Lue lisääVarhaiskasvatuksen foorumi: Pöytä on paras konsultti
Pöytääkin tehokkaampi konsultti oli Nuoriso- ja taidekeskus Vimman sali, kun yli neljäkymmentä varhaiskasvatuksen korkean tason ammattilaista yli kahdestakymmenestä kunnasta kokoontui marraskuun lopussa pohtimaan varhaiskasvatuksen koordinaatteja tulevaisuuden lapsiperheiden palveluissa. Vahva halu: päiväkodista …
Lue lisääVarhaisen tuen päivä Turussa
Maukkaita reseptejä perhetyöhön on luvassa Varhaisen tuen päivillä 2.2.2018 klo 8.30–15.30 Turun ammattikorkeakoulun tiloissa Lemminkäisenkatu 30, 20520 Turku. Seminaari on tarkoitettu kaikille tulevaisuuden perhetyöstä kiinnostuneille. 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi 9.00 Tervetulotoivotus 9.10 Ei Rintamäillä perhetyötä kaivattu. …
Lue lisääNaantalissa tehdään LAPE-muutosta laajalla rintamalla
Seitsemän palvelulupausta ja paljon yhteistä keskustelua Sivistystoimenjohtajan Kimmo Kuusimäen johdolla Naantalin kaupungissa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman toteutus eli ns. LAPE-työ on käynnistetty tehokkaalla ja innovatiivisella tavalla. Naantalin LAPE-työ on rakentunut Lupa auttaa!- …
Lue lisääDigilypsy lupaa sähköisiä asiakaspalveluja Varsinais-Suomeen
Varsinais-Suomen sote-uudistuksen valmistelussa on otettu ensimmäinen digiloikka, ainakin päätöksenteon osalta. Johtavat viranhaltijat eli maakunnan kuntien ja kaupunkien johtajat päättivät 16.11., että sähköisiä asiakaspalveluja ryhdytään kehittämään yhdessä. Leikkisästi Digilypsyksi nimetty pilotti on …
Lue lisääLastensuojelun 1000 tekoa -talkoot käyntiin
Lupa auttaa! -muutosohjelma käynnistää Lastensuojelun 1000 tekoa -talkoot Varsinais-Suomessa. Muutosohjelma aloittaa talkoot tarjoamalla lastensuojelun aloitteleville työntekijöille jokaiselle oman mentorin ja lastensuojeluun uuden työtavan, jossa työtä tehdään tiimissä asiakasperheen kanssa. Lasten …
Lue lisääOppilaitoksillakin on lupa auttaa
Lupa auttaa! -hanke kokosi Varsinais-Suomen lapsi- ja perhepalvelujen ympärillä toimivien oppilaitosten kovan ydinjoukon yhteen Raisioon. Tilaisuudessa viritettiin käyntiin keskustelu, mitä voitaisiin tehdä nykyistä konkreettisemmin ja vikkelämmin yhdessä, jotta osaamisen kehittäminen …
Lue lisääLasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (LTH) -tutkimuksen INFOTILAISUUS
Perjantaina 1.12.2017 klo 9–11 Raision kaupungintalo, valtuustosali Lupa Auttaa! -hanke järjestää yhdessä THL:n kanssa infotilaisuuden LTH-tutkimukseen liittyen. Tilaisuudessa on tarkoitus keskustella tarkemmin tutkimuksen tarkoituksesta sekä toteutuksesta ja miettiä, miten kullakin alueella …
Lue lisääPalveluasenteen BOOT CAMP -valmennus 15.12.2017
SiSoTe-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Osallistu PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennukseen! Valmistaudu hyvissä ajoin maakunta- ja sote-uudistukseen ja tule mukaan treenaamaan oma palveluasenteesi huippukuntoon! Varsinais-Suomen maakunnallisten …
Lue lisääLupa auttaa! LAPE-muutoksen mallioppilas
Varsinais-Suomen Lupa auttaa! -hanke oli esillä malliesimerkkinä lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta, kun maakunta- ja sote-uudistuksen vastuuvalmistelijat ympäri Suomen kokoontuivat 31.10. Kuntatalolle yhteiseen verkostotapaamiseen. Aiheina valmistelijoiden kokoontumisessa olivat sekä uudistustyön valtakunnallinen tilannekatsaus …
Lue lisääKoulutus Loimaalla 15.12.: ”Hei mul ois yks juttu” – näkökulmia lapsen, nuoren ja perheen kohtaamiseen
Alueellinen koulutuskokonaisuus ammattilaisille: ”Hei mul ois yks juttu” – miten minä aikuisena kohtaan lapsen, kun herää epäily väkivallasta. Aika: Pe 15.1217 klo 9-12 ja klo 13-15 Paikka: Kokoustila Riihi, Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, Loimaa Koulutuspäivien …
Lue lisääUNICEFin Lapsiystävällinen maakunta -koulutus 6.11.
Kuntien luottamushenkilöt ja johtavat viranhaltijat! Onko teidän kuntanne lapsiystävällisen maakunnan rakentamisen tiennäyttäjä? Tule tekemään huomisen hyvinvointi lapsille ja perheille Varsinais-Suomeen! UNICEFin lapsiystävällisen maakunnan koulutus 6.11.2017 klo 12–16 (ja 4.12. klo 13–16) Raision kaupungintalolla (Nallinkatu 2) Lapsiystävällinen maakunta …
Lue lisääMinisteri Annika Saarikko: Pyydä apua! -nappi joka perhekeskukseen?
Varsinais-Suomen vierailullaan 16.10. perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko paitsi potki kotimaakuntaansa rivakampaan sote-valmisteluun, pohti tulevien sote-palvelujen valtakunnallisia minimikriteereitä. - Kärkihankkeethan tekevät tätä työtä joka maakunnassa. Pikkuhiljaa täytyy koota maakuntien parhaista käytännöistä …
Lue lisääSote-muutosjohtaja Antti Parpo: Kärkihankkeilla on lupa valmistella sotea
Varsinais-Suomen sote-muutosjohtaja Antti Parpon mukaan lapsiperheiden ja ikäihmisten palveluja kehittävillä Lupa auttaa! ja KomPassi -kärkihankkeilla on erityisen vahva asema Varsinais-Suomen sote-valmistelussa. - Kärkihankkeet rakentavat malleja lapsiperhepalveluihin sekä ikäihmisten palveluihin tulevaan soteen, …
Lue lisääMinisteri Saarikko Lupa auttaa! -vierailulla 16.10.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko käväisi Raisiossa 16.10.2017 tutustumassa Lupa auttaa! -hankkeeseen ja -väkeen. Pikaisen vierailun aikana ehdittiin keskustella mm. lapsi- ja perhepalvelujen uudistustarpeista, Lupa auttaa! -asenteesta ja lupauksista, jotka …
Lue lisääOT-keskuksen United Childhood -ryhmä täydessä vauhdissa
Länsirannikon osaamis- ja tukikeskuksen (OT) suunnittelu on lähtenyt ripeästi käyntiin. Elokuussa työskentelyn aloitti OT-keskusjohtoryhmä, jonka tehtävänä on huolehtia siitä, että vuoden 2018 loppuun mennessä Länsi-Suomen alueen OT-keskukselle on toimiva suunnitelma. OT-keskuksen …
Lue lisääSalaisia agentteja jo 101
Salaisten agenttien määrä kasvaa ja nyt heitä (meitä?) on jo yli 100. Wau! Agenttien työ on kovin salaista, eikä siitä voi julkisesti huudella mitään. Jos haluat tietää enemmän, värväydy agentiksi etusivulla.
Lue lisääKoulutus Salossa 13.10.: ”Hei mul ois yks juttu” – Näkökulmia lapsen, nuoren ja perheen kohtaamiseen.
Alueellinen koulutuskokonaisuus ammattilaisille: ”Hei mul ois yks juttu” – miten minä aikuisena kohtaan lapsen, kun herää epäily väkivallasta. Pe 13.10.17 klo 9-12 Salon seutu (Salo, Somero) Salon kaupungintalo, valtuustosali Tammi, ja klo 13-15 Iltapäivällä …
Lue lisääKasvun tuki -seminaari Turussa 3.11.
Kasvun tuki -hanke järjestää syksyllä 2017 seminaareja, jotka on suunnattu maakuntien ja kuntien sote- ja sivistystoimen sekä järjestöjen johdolle, erityisesti niille tahoille, joiden vastuualueeseen lapsi- ja perhepalvelut ja niiden kehittäminen …
Lue lisääPerheneuvoloiden johtajien ja yhteyshenkilöiden tapaaminen 23.10.
Perheneuvoloiden johtajien ja yhteyshenkilöiden Lupa auttaa! -tapaaminen järjestetään 23.10.2017 klo 13 - 15 Raision kaupungintalon takkahuoneessa (Nallinkatu 2). Tilaisuudessa pääsee verkostoitumaan maakunnan muiden toimijoiden kanssa ja vaikuttamaan perhepalveluiden muutosohjelman kehittämistyöhön Varsinais-Suomessa. Ohjelma Katsaus …
Lue lisääKuntien LAPE-ryhmien puheenjohtajat: Muutoksen tueksi yhteinen laskuoppi ja kotitehtäviä
Ensimmäistä kertaa Raisioon kokoontuneet kuntien LAPE-ryhmien puheenjohtajat hioivat 29.9. suunnitelmia ja oppivat toisiltaan. Avoimen keskustelun lopputulos oli, että ratkaisevaa lasten ja perheiden palvelujen kehittämisessä on paitsi kuntien välinen yhteistyö, ennen …
Lue lisääLänsirannikon Osaamis- ja tukikeskuksen suunnittelu etenee: syntyy monialainen verkosto
Länsirannikon OT-keskuksen suunnittelua jatkettiin 15.9.2017 Porissa, jonne olivat etäyhteydessä lapsiperhepalvelujen ammattilaiset myös Turusta ja Vaasasta. OT-keskuksiin sijoittuu tai verkottuu kaikkein vaativin lasten, nuorten ja perheiden hoito ja palvelut, kuten osa …
Lue lisääVarsinais-Suomen perhekeskus on sähköinen komentokeskus
Lapsi- ja perhepaleluiden LAPE-muutoshjelman yksi keskeinen kehittämiskohde on maakunnallinen perhekeskusmalli. Varsinais-Suomen Perhekeskusfoorumi Vol. 2 -tilaisuudessa 20.9. perhekeskusmallin kehittämistyö eteni ison askeleen ja tilaisuudessa esiteltiin luonnos Varsinais-Suomen omasta perhekeskusmallista. Perheiden palvelujen sähköinen …
Lue lisääPerhekeskusfoorumi vol. 2:n materiaalit
Varsinais-Suomen perhekeskuksen malli alkaa muotoutua. Seuraava tapaaminen on vuoden 2018 puolella, mutta tässä tilannekatsaus 20.9. pidetyn Perhekeskusfoorumi vol. 2:n osalta. Pia Suvivuo, hankepäällikkö, Lupa auttaa! -hanke: Perhekeskusfoorumi vol. 2 (pdf) Esa Iivonen, …
Lue lisääPalveluasenteen Boot Camp alkaa 20.10.
Sote-toimija, onko palveluasenteesi päässyt löystymään? Etkö oikein jaksaisi ottaa asiakkaita huomioon kuten ennen? Ei huolta. Osallistu PALVELUASENTEEN BOOT CAMP -valmennukseen! Valmistaudu hyvissä ajoin sote-uudistukseen ja tule mukaan treenaamaan oma palveluasenteesi huippukuntoon! Varsinais-Suomen maakunnallisten kärkihankkeiden …
Lue lisääLAPE-ryhmien puheenjohtajien ja yhteyshenkilöiden tapaaminen 29.9.
Varsinais-Suomen LAPE-ryhmien puheenjohtajien ja yhteyshenkilöiden tapaaminen järjestetään 29.9.17 klo 10-12 Raision kaupungintalon takkahuoneessa. (HUOM! Tila muuttunut aiemmin ilmoitetusta!) Tule verkostoitumaan ja yhdessä maakunnan muiden toimijoiden kanssa saamaan eväitä LAPE-muutoksen käynnistämiseen kunnassasi! Ilmoittaudu …
Lue lisääVarhaiskasvatuksen Löytöhetki
Lupa auttaa! -hanke tarjoaa Varsinais-Suomen varhaiskasvatusjohtajille henkilökohtaisen Löytöhetken, jolloin yhdessä hankeagentti Sami Luodon kanssa kartoitetaan yhteistyörakenteita ja päiväkodin roolia keskeisenä osana tulevaisuuden lapsiperheiden palveluita. Kesäkuussa jokainen Varsinais-Suomen 27 kunnan varhaiskasvatusjohtaja sai …
Lue lisääSYSTEEMINEN LASTENSUOJELU -YHTEISKEHITTÄMISPÄIVÄ 1.9.2017
Aika: 1.9.2017 klo 9-15.30 Paikka: Alvarium, Puutarhakatu 8 B, Turku Tilaisuutta voi seurata klo 9-12.30 webcastingin avulla oheisen linkin kautta: http://videonet.fi/thl/20170901/ Tallenne on katsottavissa myös tilaisuuden jälkeen. Päivän tarkoitus: Päivän tarkoituksena on tuoda lasten- …
Lue lisääOSAAMIS- JA TUKIKESKUSTAPAAMINEN 15.9.2017
Aika: 15.9.2017 klo 10-15 Paikka: Satakunnan ELY keskus, ELY SAT Areena, Valtakatu 12 B, 6.kerros, Pori. etäyhteystilat: Turku: TYKS/ U-sairaala / 12.kerros (hissit kanttiinin vieressä) / lasten ja nuorten klinikan luentosali. Vaasa: Vaasan keskussairaala …
Lue lisääLupa auttaa! –hankkeessa neljä hanketyöntekijän paikkaa avoinna
Sinulla on lupa liittyä joukkoomme! Lupa auttaa! –hankkeessa neljä hanketyöntekijän paikkaa avoinna: Hanketyöntekijä, perhekeskusagentti: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/147647 Hanketyöntekijä, lastensuojeluagentti: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/147652 Hanketyöntekijä, erityis ja vaativa palvelu, 2 hlöä: https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikka/147653 Hae www.kuntarekry.fi kautta 25.8 mennessä! Odotamme hakemustasi!
Lue lisääPERHEKESKUSFOORUMI vol. 2 ke 20.9.
Lapsiperheiden palvelut muutosohjelman kohteena. Perhekeskus lasten, nuorten ja perheiden palvelukeskuksena - mitä, miksi ja miten? Osallistu foorumiin. Pääset mukaan vaikuttamaan tulevaan perhekeskustoimintaan. Samalla verkostoidut muiden seudullisten perhekeskustoimijoiden kanssa. Ilmoittaudu mukaan …
Lue lisääHae Länsi-Suomen OT-keskussuunnittelun johtoryhmään!
Länsi-Suomen OT-keskuksen johtoryhmään haetaan innostuneita ja työskentelyyn sitoutuneita oman alansa vankkoja asiantuntijoita. Johtoryhmään toivotaan jäseniä terveydenhuollosta, sosiaalihuollosta, sivistystoimesta, järjestöistä ja korkeakouluista. Johtoryhmän tehtävänä on vastata OT-keskuksen suunnittelun etenemisestä Länsi-Suomen alueella. …
Lue lisääKoulutus Raisiossa 29.9.2017: ”Hei mul ois yks juttu” – miten minä aikuisena kohtaan lapsen, kun herää epäily väkivallasta
Alueellinen koulutuskokonaisuus ammattilaisille: ”Hei mul ois yks juttu” – miten minä aikuisena kohtaan lapsen, kun herää epäily väkivallasta. Pe 29.9.17 klo 9-12 Turun ympäristökunnat (Naantali, Raisio, Rusko, Mynämäki, Masku, Nousiainen, Lieto, …
Lue lisääMuutosagentti Mikko Hulkkonen mukana julkisen palvelulupauksen mallintamisessa
Varsinais-Suomen LAPE-muutosagentti Mikko Hulkkonen on maakunnan vastuuhenkilönä valmistelemassa valtakunnallista ”Julkinen palvelulupaus” -mallia. Tulevassa maakuntalainsäädännössä maakunnalle on määritelty velvoite antaa julkinen palvelulupaus. Se tarkoittaa maakunnan asukkaille osoitettua tahdonilmaisua siitä, miten maakunta toteuttaa …
Lue lisääKeskustelutilaisuus vaativan tason palveluiden uudistamisesta, 14.6.2017 TYKS
Vaativan tason palveluiden uudistamiseen liittyvä keskustelutilaisuus pidettiin 14.6.2017 TYKS:ssa Haartman-salissa. Tapaamisen erityisenä teemana oli Osaamis- ja tukikeskuksen suunnittelun käynnistäminen Länsi-Suomen alueella. Tapaamisessa alustivat kehittämispäällikkö Minna Sinkkonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta …
Lue lisääHaemme asiantuntijoita Osaamis- ja tukikeskukseen liittyviin tehtäviin
Valtakunnallinen työrukkanen Länsi-Suomi nimeää kolme ehdokasta valtakunnalliseen työrukkaseen, jonka tehtävänä on toimia linkkinä valtakunnallisen ja yhteistoiminta-alueiden OT-keskussuunnittelun välillä. Työrukkanen on tiiviisti mukana suunnittelemassa valtakunnallisia OT-keskuksiin liittyviä tapaamisia. Valtakunnalliseen työrukkaseen voi hakea ottamalla …
Lue lisääAloitusseminaarin 7.6.2017 puhujien esitykset
Lupa auttaa! -hankkeen aloitusseminaari pidettiin 7.6.2017 Martinsalissa Raisiossa. Seminaariin osallistui yli sata aiheesta kiinnostunutta henkilöä. Seminaarin avasi Raision kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg. Tutustu seminaarin puhujien esityksiin: Sirpa Kuronen esitys 7.6.2017 …
Lue lisääErityis- ja vaativan tason palveluiden uudistaminen Länsi-Suomessa
Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan erityis- ja vaativan tason palveluiden uudistamisesta LAPE-hankkeeseen liittyen keskiviikkona 14.6.2017 klo 12-16 TYKS:n T-sairaalan Haartman-saliin. Tapaamisessa keskustellaan erityisesti osaamis- ja tukikeskuksen suunnittelusta. Tilaisuudessa alustavat kehittämispäällikkö Minna …
Lue lisääSinustako salainen agentti?
Agenttien värväys käy kuumana. Liity sinäkin tekemään Lapsiperheiden palvelujen vallankumousta. Salaiseksi agentiksi voit värväytyä osoitteessa lupaauttaa.fi. Agenteiksi tarvitsemme lasten, nuorten ja vanhempien lisäksi heidän kanssaan työskenteleviä ammattilaisia. Ravistettuna, ei sekoitettuna.
Lue lisääPerhekeskusfoorumi 31.5.2017
Lupa auttaa! -hankkeessa kootaan perhekeskusverkosto ja laajennetaan se kattamaan koko maakunta sekä laajasti eri toimijat. Verkosto toimii foorumina yhteiselle keskustelulle tulevaisuuden perhekeskusmallista ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Perhekeskusfoorumi järjestettiin ensimmäisen kerran 31.5.2017 …
Lue lisääLUPAATKO AUTTAA? -aloitusseminaarin ohjelma julkaistu
Keskiviikkona 7.6. klo 8.30-11.30 Raision kaupunginkirjaston Martinsalissa LUPAATKO AUTTAA? seminaarin ohjelma (pdf) 9.00 Alkusanat. Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg, Raision kaupunki 9.05 Varsinais-Suomen lapsiperhepalveluiden muutoksen tahtotila. Maakunnallisen LAPE-ohjausryhmän puheenjohtaja Sirpa Kuronen, Turun kaupungin hyvinvointitoimiala 9.20 Mitä …
Lue lisääValtakunnallisen nuorisotyön ja –politiikan ohjelman 2017-2019 luonnoksen verkkokuuleminen on nyt avattu
Opetus- ja kulttuuriministeriö on lähettänyt valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman lausunnolle. Ohjelma sisältää tavoitteet hallituksen nuorisotyölle ja -politiikalle ja niiden tukemiselle. Ohjelmassa määritellään keskeisimmät toiminta-alueet, jotka on tarpeen kattaa nuorisoalan osaamiskeskusten …
Lue lisääLupa auttaa! -hankkeen aloitusseminaari tulossa 7.6.2017
Tätä on jo odotettu! - Varsinais-Suomen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) käynnistyy. Muutosohjelmaa toteutetaan maakunnan kaikissa 27 kunnassa Lupa auttaa! –hankkeen kautta. Lupa auttaa! –hanke polkaistaan käyntiin Raision kaupungin kirjaston Martinsalissa …
Lue lisääTulossa Perhekeskusfoorumi 31.5.2017
Lupa auttaa! -hankkeessa kootaan perhekeskusverkosto ja laajennetaan se kattamaan koko maakunta sekä laajasti eri toimijat. Verkosto toimii foorumina yhteiselle keskustelulle tulevaisuuden perhekeskusmallista ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Perhekeskusfoorumi järjestetään ensimmäisen kerran 31.5.2017 …
Lue lisääMobilisoitua ja palkittua perhepalvelua Raision malliin!
Sosionomiopiskelija Kaisa Kossilan opinnäytetyö palkittiin. Turun ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelija Kaisa Kossilalle myönnettiin Toimihenkilöliitto ERTOn stipendi. ERTO palkitsi parhaimmat ammattikorkeakouluopintoihin kuuluvat työelämän kehittämishankkeet yhdellä 1000 euron ja kahdella 500 euron suuruisella stipendillä. Sosionomiopiskelija …
Lue lisää”Yksi pulma-monta kulmaa”
Kaarinassa Lastenneuvolan ja Perhekeskuksen eri tiimien (lapsiperhetyö, varhainen tuki ja perheneuvola) yhteinen keskusteluiltapäivä 16.5.2017 kokosi moniammatillisen, innostuneen porukan yhteen teemalla ”Yksi pulma-monta kulmaa”. Iltapäivän aikana tilaisuuden teemana ollutta lapsen ummetusta tarkasteltiin …
Lue lisääLASTA-malliin liittyvä Neuvola – ja kouluterveydenhuollon yhteyshenkilöiden koulutusiltapäivä 15.5.2017
LASTA-toimintamalliin liittyvään Neuvola – ja kouluterveydenhuollon yhteyshenkilöiden koulutusiltapäivään 15.5.2017 osallistui 26 nimettyä terveydenhuollon ammattilaista. Osallistujia oli maakunnallisesti koko alueen lasten ja kouluterveydenhuollon kentältä. Iltapäivä oli tiivis paketti Lasten kaltoinkohtelun riskitekijöistä ja …
Lue lisää