Lupa raivata!

Tiedätkö sen vapauttavan ja selkeän tunteen, kun olet saanut siivottua vaatekaapistasi kaikki turhat ja pieneksi jääneet kolttusi? Tai kun olet kärrännyt autotallistasi kaikki vanhat vuosien saatossa kertyneet romusi kaatopaikalle?

Tunnet olevasi kevyt ja olennaisen äärellä.

Sote-sektorilla me sen sijaan harvoin teemme suursiivousta vaan keräämme uusia toimintoja ja tehtäviä entisten päälle. Siksi Lupa auttaa! -hanke kerää yksinkertaisen raivausmenetelmän avulla soten turhaketoimintoja lopetettavaksi.

Virkamiehen hallittu distruptio

Yhtenä syynä tyhjänaikaisiin ja päällekkäisiin soten toimintoihin on se, että pelkäämme oman virkamme puolesta. Kukaan ei tietenkään halua sahata omaa vihreää oksaansa pois vaan mieluummin uskottelee, että kaikki, mitä virkaillaan, on asiakkaiden hengissä säilymisen kannalta olennaisen tärkeää.

Monesti kuitenkin vähemmän on enemmän – ja joskus jopa paremmin.

Soten ulkopuolella on jyllännyt jo vuosia muodikkaasti distruptioksi kutsuttu ilmiö, jossa vakiintuneita ja vakanssitietolomakkeisiin betonoituja tehtävänkuvia ja toimintamalleja murretaan tietoisesti. Tämän ilmiön alla vanhat kokonaiset toimialat saattavat hävitä ja korvautua uudenlaisen toimintalogiikan mukaisilla ratkaisukokonaisuuksilla, jotka pystyvät tekemään saman asian monta kertaa järkevämmin.

Voisiko ja kannattaisiko tällaista rakennemurrosta harrastaa pienimuotoisesti ja omatoimisesti jo ennen kuin iso aalto huuhtoo ylitse? Kyllä varmaan.

Turhuuden sietämätön helppous

Omaa olemassaoloa oikeuttavaa pelkuruutta yleisempi syy turhiin toimintoihin on kuitenkin kulttuurinen sokeus. Arkisessa kiireessä emme osaa epäillä lakisääteisiä tehtäviä hoitavan viraston rutiineja. Emme ainakaan lyhyttä perehdytysjaksoa kauemmin.

Mukaudumme huomaamattamme kaikenlaisiin uskottavilta tuntuviin järjettömyyksiin, jotka ovat kehittyneet vuosien virkailun saatossa, usein toinen toisensa päälle.

Pidämme aivan turhia ja tarkoituksettomia palavereja. Juoksutamme asiakasta vain siksi, että jossain joskus on satuttu sopimaan rutiineista siten. Keräämme tai raportoimme tietoa, jolla ei ole koskaan mitään käyttöä. Kehittelemme hölmöjä prosesseja pölyttymään esimiehemme koivuiseen rulokaappiin. Todennäköisesti useimmat tsaarinaikaiset lomake-, lähete- tai kaavakepalvelumme voisi karsia lähes kokonaan.

Lupa raivata! -menetelmä

Helikopteriperspektiivi auttaa tarkastelemaan jokapäiväisen sote-elämän turhakkeita. Katto Kassisen tapaan hetken minkä tahansa suomalaisen julkisen sote-viraston käytävillä lennellessä huomaisi paljon toiminnallista raivattavaa, millä ei olisi mitään tekemistä asiakashyödyn kannalta.

Lupa auttaa! -muutosohjelma on luvannut keskittyä kehittämisessään olennaiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että myös auttamisessa olisi löydettävä olennainen ydin ja pyrittävä raivaamaan pois kaikki sellainen turha, joka ei auta asiakasta. Eli ei pelkästään kehittelemään jotain uutta vanhan päälle kuten hankkeissa yleisesti on tapana.

Siksi olemme ottaneet käyttöön ja lähteneet levittämään Lupa raivata! -menetelmää. Sen yksinkertaisena periaatteena on, että palvelujaan järjestelevä ihminen laittaa aivonsa hieman eri asentoon, varaa hetken aikaa ja kysyy itseltään jokaisen toiminnon kohdalla: ”Tuottaako tämä toiminta asiakkaalle hyötyä?” Jos niin ei ole, tulee toiminnosta luopua.

Menetelmä on yksinkertainen myös siitä syystä, että sen voi ottaa käyttöön heti. Kiertele tai lentele omassa mielessäsi työpäiväsi sisältöä läpi ja listaa ne turhat toiminnot, joita luultavasti sekä sinä että asiakkaasi vihaatte.

Raivauslista

Listaa oma turhakkeesi soten tai erityisesti lasten, nuorten ja perheiden palveluissa myös meille tiedoksi. Siis minkä toiminnon mielellään raivaisit pois tai ainakin siirtäisit vintille odottelemaan vähemmän kiireisiä aikoja?

Älä liian kriittinen ehdotuksissasi, ne eivät johda muuhun kuin toivottavasti yleiseen keskusteluun – ja lopulta palvelujen paranemiseen. Jos olet rohkea, voit toki linkata huomiosi pomollesi lahjaksi.

Vastauslomake löytyy täältä goo.gl/pbR1Ss

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto