Marko Mustosella on lupa auttaa: Erkkari puhuu…!

Esittelemme SoteLeaks-blogissamme varsinaissuomalaisia, jotka ovat jo sisäistäneet hankkeemme Lupa auttaa! -asenteen: lupa auttamiseen on, sitä ei tarvitse keneltäkään pyydellä!

Kuka olet?

Olen Marko Mustonen.

Missä työskentelet?

Työskentelen erityisnuorisotyöntekijänä eli erkkarina Raision kaupungin nuorisopalveluissa.

Mottosi?

Otetaanpas nuoret ja nuorisotyöntekijät peliin mukaan!

Harrastuksesi?

Harrastuksista voisin mainita olohuoneen sohvalta käsin vanhojen suomifilmien ja kauhuleffojen (genret usein aika lähellä toisiaan) katsominen, ulkoilu ja kitaran soitto.

Yhteystiedot

marko.mustonen@raisio.fi

Miten olet päätynyt nykyiseen työhösi?

Olen syntynyt Oulussa ja muuttanut Turkuun 1990-luvun alussa, ja olen jossain määrin edelleenkin oululainen Turussa. Erinäisten tapahtumien ja sattumien kautta päädyin töihin Raision työvoimatoimistoon, ja sieltä Raision kaupungin nuorisotoimiston leipiin. Vuodesta 2005 olen toiminut erityisnuorisotyöntekijänä Raision kaupungin nuorisopalveluissa.

Miten lapsi- ja perhepalvelujen ja oman työsi kehittäminen näkyvät työssäsi?

Musiikkia käytän työvälineenä myös nuorten parissa häärätessä. Musiikkiterapeutti en ole mutta terapeuttista musiikin tekemistä harrastetaan bändikerhossa ja eri-ikäisten lasten ja nuorten musaryhmissä.

Työviikkooni kuuluu yksittäisten nuorten tapaamisia, pienryhmä- ja kerhotoimintaa, yhteydenpitoa koteihin ja perheisiin. Paljon puhutun monialaisen yhteistyön toteuttaminen koulujen, sosiaalipalveluiden, kulttuuri- ja kirjastopalveluiden kanssa on nykyään jokapäiväistä nuorisotyöntekijän arjessa.

Raision uuteen nuorten keskukseen, Noppaan, on moni raisiolaisnuori löytänyt ja tilan omakseen ottanut. Työntekijät Nopassa viettävät joka arkipäivä paljon aikaa näiden nuorten parissa ja ovat varmasti asiantuntijoita monissa nuorta koskevissa asioissa. Usein viesti, jonka nuori antaa käytöksellään ja puheillaan omalla vapaa-ajallaan biljardipöydän takaa, voi olla tärkeämpi ja lähempänä totuutta kuin koulu- tai lastensuojelupöydän takaa tullut.

Nuorisotyössä tärkeitä onnistumisen välineitä ovat pelisilmä, huumorintaju, vuorovaikutustaidot ja yleinen ymmärtäminen nuorten maailmasta.

Mainitse 3 asiaa, joita kehittäisit lapsi- ja perhepalveluissa?

Jo itsestäänselvyytenä pidetään sitä, että nuoret otetaan toiminnassa ja suunnittelussa mukaan. Pidetään huolta siitä, että lasten ja nuorten ääni pääsee kuuluville!

Ennaltaehkäisevän työn tekijöitä tarvitaan tietenkin lisää! Pallokentän laidalla, nuokkari-illoissa, kokkikursseilla on kaikille alan parissa häärääjille varmasti tilaa ja tarvetta.

Ikäistensä kavereiden puuttuminen lasten ja nuorten elämässä, niin koulussa kuin vapaa-ajallakin on hyvin yleistä ja yksi haastavimmista ongelmista työssäni. Digiaika toi digikaverit mutta edes silloin tällöin olisi hyvä päästä pihalle ihan livenä! Vapaa-ajan pienryhmätoiminta ja erinäiset kerhot ovat tällä hetkellä nuorisotyön toimivimmat ratkaisut tähän mutta uusia ideoita ja niiden toteuttajia tarvitaan.

Minulla on lupa auttaa

Tiedätkö sinä Lupa auttaa! -henkisen ihmisen, joka on ottanut vallan ja vastuun oman työnsä kehittämisestä? Soita tai laita hänelle heti viesti, kerro arvostuksestasi ja kannusta jatkamaan. Jos haluat paljastaa henkilön muillekin, ilmianna hänet (mieluiten perusteluineen) blogin kommenttikentässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto