Lupa Auttaa! jarrutLupa Auttaa! jarrut Meillä ei ole resursseja tähän. Meillä on nyt jo kädet täynnä töitä. Meillä ei ole riittävästi osaamista. Meillä on tärkeämpiäkin tehtäviä. Tätä on kehitetty jo vuodesta 2004 erään työryhmän alatyöryhmässä. Asiakkaiden turvallisuus vaarantuu. Emme voi yleistää näin, koska kaikki asiakkaat ovat erilaisia. Tätä ei ole kokeiltu missään muualla. Tästä ei ole keskusteltu. Jos tämä olisi hyvä idea, joku olisi sen jo tehnyt. Tämä on kolmen vuoden päästä jo vanha juttu. Lain mukaan emme voi tehdä näin. Tätä ei ole tehnty ennen.

Vie osoitin tekstin päälle.

Muutosnarinan 13 pikaservausta

Jos et kehittämisessä kohtaa vastarintaa, et tee oikeita asioita. Älä jää kuitenkaan perinteiseen sote-tyyliin sanattomaksi marinan edessä vaan anna kunnolla takaisin.

Kotiluolan kaipuu

Vastarinta ilmenee parhaimmillaan muuna kuin vain laimeana innottomuutena. Alitajunnasta nousevat ikiaikaiset vastarinnan valitukset ovat niitä muutosmaailman lohikäärmeitä, joita vastaan jokaisen kehittämisritarin pitäisi päästä kokeilemaan voimiaan.

Muutosvastarinta on niitä lapsenomaisia asenteita, jotka muinoin pelastivat meidät syöksymästä suin päin kotiluolan turvasta sapelihammastiikereiden hampaisiin. Niillä saatiin aikoinaan estettyä se, etteivät yli-innokkaat kylähullut syösseet koko heimoa sukupuuttoon hulluilla ideoillaan.

Vastarinta kaikelle uudelle ilmenee yleismaailmallisina ilmauksina, muutosta vastustavina sanontoina ja sutkauksina. Haastavuudestaan huolimatta nämä ”ei onnistu” ja ”ei mene läpi” -tyyppiset vastaväitteet ovat suurinta herkkua kehittäjälle, sillä ne kertovat sen, että nyt ollaan lähestymässä jotain olennaista.

Soten sutkausten paholaisen tusina

Torjuntaperustelut sote-kentässä ovat liki samoja kuin muuallakin, mutta pientä vaihtelua esiintyy. Ne ovat jaoteltavissa paholaisen tusinaan eli 13 tavallisimpaan arkkityyppiin, jotka on koottu alle. Samalla SoteLeaks tarjoaa kaiken maailman muutosagenteille ja kehittämiskonsulteille lyhyet vasta-argumentit eli pikaservaukset, joilla marisemiseen kannattaa vastata.