Olen löytänyt hankkeen – mitä teen?

Mitä pitäisi tehdä, kun olen jälleen löytänyt yksin harhailevan hankkeen virastomme kokoustiloista? Eikö näitä saada millään kuriin? Tässä uhkaa jo jonkinlainen hankeähky… Nimimerkki: ”Huolestunut virkamies.”

Hyvä Huolestunut virkamies, kiitos kysymyksestäsi. Tänä hallinnollisesti poikkeuksellisen kuumana kesänä on varsinkin sote-sektorilla ennätysmäärä kehittämishankkeista harhautunut alkuperäisiltä reviireiltään. Jostain syystä monen tavoitteensa hukanneen hankkeen on nähty harhailevan juuri vakiintuneiden toimialojen ja perinteisten virastojen liepeillä. Perinteisestihän myös hankekausien loppuvaiheet lisäävät eksymisen mahdollisuutta varsinkin aroilla ja pienillä hankkeilla.

Joissakin tapauksissa on käynyt valitettavasti myös niin, että hankkeita on aloitettu kovassa kehittämisinnossa ja alkuhuuman jälkeen jätetty yksin selviämään oikeaan maailmaan. Kyse tällöin on ennen kaikkea hankehallinnoijan vastuuttomuudesta. Tätä pikahankekulttuuria olemme pyrkineet ehkäisemään tuoreessa Älä ota pikahanketta! -kampanjassamme.

Löydetyn hankkeen kanssa on syytä menetellä aina kuten Hankesuojelulaki edellyttää. Kun siis olet löytänyt irrallaan olevan tai eksyksissä harhailevan hankkeen, ota se kiinni ja selvittele netistä, voisiko joku etsiä tai kaivata kyseisen kaltaista hanketta ja sen toimintaa.

Jos hankkeella on esillä logoja, vaatteissaan pinssejä, mukanaan esitteitä, taskuissaan käyntikorttia tai nimikoituja kuulakärkikyniä, tarkista löytyisikö näistä hankehallinnoijan yhteystietoja. Tunnetuimmissa hankkeissa joskus tietynlainen visuaalinen ilme, jopa tietty värimaailma tai iskulausemaisesti toistetut kuluneet sloganit saattavat paljastaa, minkä alan hankkeesta on kyse. Useimmiten kylläkin hankkeiden toiminta on tapahtunut kaikelta julkisuudelta piilossa, joten tehtävä voi olla salapoliisimaisen haastavaa. Lisäksi yleistyneen tavan mukaan hankkeiden nimet eivät saa kertoa mitään niiden toimialasta.

Mikäli hankkeen alkuperä ei selviä ulkoisten vihjeiden perusteella, kannattaa eksyneen hankkeen kanssa lähteä kiertelemään lähikuntiin tai kysellä vastaantulevilta järjestöiltä, ovatko ne nähneet sellaista hanketta aikaisemmin. Useimmissa julkisen hallinnon tapauksissahan hanke kuuluu joko kunnalle tai jollekin järjestölle tai yhdistykselle. Näiden organisaatioiden virallisten kokousten pöytäkirjat löytyvät myös netistä, ja niitä selaamalla saattaa tulla vastaan jotain kadonneeseen hankkeeseen liittyvää. Tehtävää saattaa vaikeuttaa se seikka, että pöytäkirjat ovat piinallisen puuduttavaa luettavaa ja se, että Suomessa on 311 kuntaa ja noin 70 000 toimivaa yhdistystä.

Jos sinulla on mahdollisuus ottaa löytynyt hanke omaan organisaatioosi odottamaan hallinnoijan löytymistä, on se toivottavaa. Löytymispaikan lähistölle kannattaa viedä lappuja hankkeen löytymisestä ja netistä löytyy sivustoja, joille voi laittaa ilmoituksen eksyneestä hankkeesta.

Kun hankkeen hallinnoijaa ei ala kuulua tai et pysty hanketta enää säilyttämään, niin hanke on parempi suosiolla toimittaa alueesi Löytöhanketoimistoon. Toimistoilla on yhteys aluehallintovirastojen, ministeriöiden ja eurooppalaisten hankerahoituslähteiden rekistereihin, jolloin hankkeen alkuperän, oikean hallinnoijan, kadonneiden tavoitteiden, jo tehtyjen toimenpiteiden sekä jäljellä olevan työsuunnitelman ja rahoituksen selvittäminen on helpompaa.

Vaikka pystyisit löytöhanketta säilyttämään tai haluaisit ottaa sen omaksesi ja tarjota sille uuden kodin, kannattaa se kuitenkin viimeistään parin päivän kuluttua löytymisestä toimittaa alueesi Löytöhanketoimistoon. On parempi, että hankkeen uudelleensijoitus tapahtuu virallisesti Löytöhanketoimiston kautta, sillä Hankesuojelulain 10§:n mukaan entinen hallinnoija menettää oikeutensa hankkeeseen vasta sen vietettyä Löytöhanketoimistossa 15 vuorokautta. Muutoin alkuperäinen hallinnoija voi vaatia hanketta takaisin pitkänkin ajan kuluttua nähtyään sen esimerkiksi uudelleen täydessä toiminnassa.

Muistathan kuitenkin, että löytöhanke, joka otetaan talteen virka-aikaan hankkeen toimintapiiriin kuuluvissa omissa julkisissa toimitiloissa, kuten virastoissa ja toimistoissa, on ns. laitoslöytöhanke. Se on luovutettava suoraan löytöpaikan henkilökunnalle.

Löytäjä saa pitää hankkeen vain silloin, kun alkuperäinen hallinnoija ei ota löytöhanketta vastaan. Tällöin hankkeen tulee lisäksi olla ns. vähäarvoiseksi määritelty hanke, jolla ei ole hallinnoijalle enää erityistä käyttö-, tunne- tai muutakaan arvoa.

Tällaisia söpöjä mutta eksyneitä ja kovia kokeneita löytöhankkeita meillä on tarjolla hyviin koteihin useita satoja. Tervetuloa tutustumaan!

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto