Esittelemme SoteLeaks-blogissamme varsinaissuomalaisia, jotka ovat jo sisäistäneet hankkeemme Lupa auttaa! -asenteen: lupa auttamiseen on, sitä ei tarvitse keneltäkään pyydellä!
Kuka olet?
Olen Oona, kahden hienon tyttären äiti. Olen Tampereelta kotoisin ja muuttanut Turkuun Helsingin kautta. Viihdyn täällä mainiosti. Koulutukseltani olen VTL.
Missä työskentelet?
Olen Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja. Yhdistyksessä on noin 70 vakituista työntekijää, osaamisalueet ovat kriisi- ja väkivaltatyö sekä vaativa vauvatyö. Päätalo löytyy Luolavuorentieltä.
Mottosi?
When nothing is certain, everything is possible.
Harrastuksesi?
Harrastan joutilaisuuden hetkiä ja rakastan kaunokirjallisuutta. Käyn kuntosalilla, lenkillä ja avannossa. Viihdyn hyvin taidenäyttelyissä ja niiden kahviloissa.
Yhteystiedot?
oona.ylonen@tuentu.fi
Miten olet päätynyt nykyiseen työhösi?
Olen toiminut lastensuojelutehtävissä nyt jo yli 20 vuotta. Valmistuin maisteriksi sosiaalityö pääaineenani Tampereen yliopistosta 1996. Sen jälkeen olen ollut töissä järjestöissä, Helsingin ja Kaarinan kaupungeissa sekä valtiolla AVI:ssa. Kunnallista lastensuojelun sosiaalityötä, kehittämishankkeita, valvontaa ja johtamista. Tein erikoistumisopinnot Turun yliopistossa ja valmistuin VTL:ksi 2009. Johtamista olen opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa. Turun ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja olen ollut vähän yli 5 vuotta.
Miten lapsi- ja perhepalvelujen ja oman työsi kehittäminen näkyvät työssäsi?
Olen iloinen siitä, että lastensuojelun hartiat levenevät sote-uudistuksen myötä. Lastensuojelu on vaativaa työtä ja se edellyttää korkeakoulutuksen lisäksi kokemusta. Lastensuojelulle on delegoitu paljon julkista valtaa. Pienissä kunnissa ei esimerkiksi sijoituksia tule vastaan kovin usein, sellaisessa ympäristössä on vaikeaa kehittyä ekspertiksi. Lapset ja perheet kuitenkin tarvitsevat vankkaa osaamista kohdatessaan ehkä elämänsä vaikeimpia tilanteita lasten suojelutarpeen myötä. Pidän myös kansalaisten yhdenvertaisuutta tärkeänä. Sote-integraatiota saan omalta osaltani olla viemässä eteenpäin esimerkiksi Länsirannikon OT-keskustyössä, siellä on hyvä porukka puikoissa.
Omassa mielessäni on huoli järjestöjen palvelutuotantotehtävästä, onko pienille ja keskisuurille toimijoille sijaa uudessa järjestelmässä? Järjestöissä tehdään sosiaalihuollon puolella vaativia tehtäviä. Esimerkiksi meillä tehdään töitä vaikeasta päihderiippuvuudesta toipuvien raskaana olevien kanssa ja autetaan lähisuhdeväkivallan uhreja ja väkivaltaa käyttäviä. Järjestöissä tehdään työtä vankkaan arvopohjaan perustuen vailla taloudellisen voiton tavoittelua, sen soisi Suomessa jatkuvan. Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöjen, Turun Kaupunkilähetyksen ja Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen koordinoima JärjestöSote 113-hanke tekee omalta osaltaan hyvää työtä asiassa alueellamme.
Mainitse 3 asiaa, joita kehittäisit lapsi- ja perhepalveluissa?
Tarvitaan edellytykset hyvälle johtamiselle. Koulutusta, vertaistukea ja tukea oman organisaation johtamisjärjestelmästä. Palkkataso kuntoon.
Tarvitaan lisää tietoa lastensuojelun toimintatapojen vaikuttavuudesta. Sen myötä esimerkiksi asiakkaiden osallisuus saisi varmasti tuulta purjeisiinsa.
Samalla, kun tehdään toimenpiteitä kustannusten hillitsemiseksi, on pidettävä lastensuojelupalvelujen laadusta kiinni. Muuten kustannusten säästöä tehdään kovin lyhyellä aikaperspektiivillä. Tähän tarvitsemme myös valvontaa.