Kohtaamisia

Kun sulkee toisen silmänsä, ei kuule kaikkea (sveitsiläinen sananlasku)

”Tonne” näyttää puolitoistavuotias pellavapää ja osoittaa määrätietoisesti sormi ojossa mäen harjalle. Matka on monen minisaappaan mittainen ja ylämäki märässä ruohikossa kurahousuiselle haastava.

Kaksi saappaan mittaa ja matkan pysäyttää muurahainen – kyykkyyn pitää mennä – jotta näkee selkeämmin – käsi ojentuu kohti ja muurahainen tulee heti tutummaksi. Värikylläinen kivi, kaarnainen keppi, tuulessa huojuva hiirenvirna ja polulle kopsahtanut käpy – kaikki ne vaativat lähemmän tutustumisen – pysähtymisen tärkeän asian äärelle. Kunnes tavoite taas muistuu mieleen – ”Tonne”- päästään monta kokemusta viisaampana.

Aikuiselle matkan taittaminen monttusaappaissa olisi vienyt vain muutaman harppauksen.

Mäen harjalla keikkuva SOTE-kyltti houkuttaa harppomaan. Määrätietoisuus ja näköalan suuntaaminen tiukasti tavoitteeseen auttaa harhaantumasta polulta, mutta monttusaappaan loikalla näköala kapeutuu. Pysähtymällä – näkee selkeämmin, laajemmin.

Kaikki matkat kävellään askelten varassa (kiinalainen sananlasku)

Maakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma antaa palvelulupauksia – on Lupa auttaa!

Vallankumouksen ajatus lasten ja perheidenpalveluissa sisältää sanan VALTA.  Kenelle kumouksessa sitten valta siirtyy? Organisaatiolle, perheelle, yksittäiselle työntekijälle. Lupa auttaa! – koskettaa meitä kaikkia – meillä on valta päättää miten jaamme ammattitaitoamme ja kokemuksiamme, mutta myös miten arvostamme ja tuemme toista ammattilaista yhdessä vallankumoukselliseen perhepalveluiden uudistamiseen.

Reilun kolmenkymmenen vuoden saapasteluni aikana erilaisissa ammatillisissa verkostoissa olen luultavasti usein kiirehtinyt kohti omaa tai organisaationi päämäärää ja menettänyt monta tärkeää kokemusta ja kohtaamista. Oman ammattitaidon jakaminen on kuitenkin ollut helpompaa kuin toisen kokemuksen ja näkökulman vastaanottaminen. Pelkkä vastaanottaminenkaan ei riitä vaan tarvitaan joustavuutta yhdessä tarkasteluun ja erityisesti kykyä nähdä perheen osallisuus tarkastelussa.

Meillä kaikilla on mahdollisuus pysähtyä – tarkastelemaan ja keräämään yhteen osaamistamme ja kokemuksiamme. Erikokoisten ja eri lailla askeltavien saappaiden varassa mahdollisuudet löytää tälle lapselle, tässä perheessä, tällä hetkellä, juuri hänen tarvitsemansa palvelut, paranevat huomattavasti.

Mäen harjalle nouseminen onkin loppujen lopuksi pysähtymistä – Matkahan ei tapa, vaan vauhti.

 

Outi Abrahamsson

Outi Abrahamsson on erityistason perhepsykoterapeutti, psykiatrinen erikoissairaanhoitaja ja Lupa auttaa! –hankeagentti (LASTA) - lainassa erikoissairaanhoidon Lasten ja nuorten klinikalta. Outilla on kokemusta perheiden kohtaamisesta kolmelta vuosikymmeneltä niin perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta kuin yksityisen ja kolmannen sektorinkin työtehtävistä. Outi on vahva osaaja ja joustava toimija työyhteisöjen rajapinnoilla, erityistason ja perustason palvelujen välimaastossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto