Palaverihaukan taksamittari

Olet varmaan huomannut, että moderni työnteko on muuttunut lähes pelkäksi palaveeraamiseksi. Oletko tullut laskeneeksi, mitä se maksaa?

Nyt kuluseuranta on helppoa Lupa auttaa! -hankkeen tekemällä Palaverihaukan taksamittarilla eli kokouslaskurilla, joka laskee kokouksen juoksevat palkka- ja työelämäkulut kätevästi livenä.

Halutessasi voit laittaa taksamittarin raksuttamaan turhien palaverien ajaksi kaikkien kokoustavien seurattavaksi. Uusia kavereita et todennäköisesti saa, mutta ehkä tulet hiukan tehostaneeksi työntekoanne.

Hukkatyötä

Muutos selkeistä lapiohommista kohti toimistoissa tehtävää asiantuntijatyötä on ollut iso. Selvitysten mukaan suomalaiset käyttävät keskimäärin noin kolmanneksen työajastaan kokouksiin*.

Ongelmana ei ole kuitenkaan kokousten määrä, vaan se, että suuri määrä niistä koetaan turhiksi oman työn kannalta. Vuodessa turhiin palavereihin tuhraantuukin arviolta jopa 37 kokonaista työpäivää**. Se on 16 prosenttia koko vuoden työajasta eli aika paljon.

Modernia työväen teatteria

Pahimmillaan palaverit, kokoukset, erilaiset neuvottelut ja tapaamiset ovat näytelmällistä työntekoa, jossa osallistujat vain leikkivät tekevänsä töitä. Tätä merkityksettömän kommunikaation suurta näytelmää Jyrki Lehtola kutsui muutaman vuoden takaisessa pamfletissaan kärjekkäästi moderniksi työväen teatteriksi.

Mitä epämääräisempi on työn kohde ja mitä laajempia ovat tekemisen tavoitteet, sen suurempi riski on, että kokousten tarkoitus hämärtyy ja toiminta muuttuu epämääräiseksi yleiskeskusteluksi. Usein asioita vain heitellään ja ollaan kuuntelevinaan vuoron perään toistuvia tajunnanvirtamaisia monologeja.

Tylsyys, tehottomuus, huono valmistelu ja päätösten puute leimaavat yleisen kokouselämäkokemuksen mukaan monia palavereja. Ihmiset tulevat palavereihin myöhässä, lähtevät liian aikaisin, keskittyvät sähköposteihinsa ja kauppalistoihinsa ja näpräävät puhelimiaan sen sijaan, että olisivat oikeasti läsnä. Kunnon palaverihaukan tunnistaakin siitä, että hän osaa nukkua kokouksissa silmät auki.

Turhuuden hinta

Mutta turhuudella on hintansa. Vaikka palaverit olisivat kuinka hienosti suunniteltuja ja toteutettuja, kuluja kertyy.

Usein palavereihin ja kokouksiin paikalle kutsutaan mahdollisimman laaja edustus väkeä, ettei suututeta ketään. Useimmiten osallistujajoukko paisuu asian käsittelyn edetessä, tuskin koskaan päinvastoin. Tästä status quon säilyttämisestä maksetaan kuitenkin kovaa hintaa.

Jokaisen asiantuntijan palkka työnantajakuluineen esimerkiksi seminaareissa muodostaa mittavan potin. Jos satut saamaan koko päivän kestävään tilaisuuteesi paikalle vaikkapa 100 keskipalkkaista akateemista asiantuntijaa, puhutaan kymmenien tuhansien eurojen laskusta.

Kokouslaskurin käyttöohje

Lupa auttaa! -hankkeen askartelema kokouslaskuri käynnistää kokouksen kokonaispalkkakulujen (laskuri huomioi myös työnantajan sivukulut) laskemisen. Anna vain osallistujien määrä, arvioi keskimääräinen palkkataso ja laita taksamittari raksuttamaan. Jos haluat arvioida etu- tai jälkikäteen palaverin hinnan, syötä myös aika sille varattuun kenttään.

Tästä pääset kokouslaskuriin: www.lupaauttaa.fi/kokouslaskuri

 

*https://www.talouselama.fi/uutiset/turhat-kokoukset-syovat-paivan-viikosta/beee994c-a6dc-3338-9bdf-f3c8b60e27a0

**https://www.hs.fi/ura/art-2000002820586.html

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto