Pieniä ihmeitä ja tärkeitä kehitysehdotuksia

Lokakuussa hankeagentti Kaittila sai viettää aamupäivän ensikoti Pinjassa. Pinjan viisaat äidit pienten hymyilevien ihmeidensä kanssa sekä taitava henkilökunta tekivät agenttiin suuren vaikutuksen. Vierailun aikana äidit nostivat esiin tärkeitä näkökulmia, lasten ja perheiden palveluiden parantamiseen. Tässä kolme tärkeää ajatusta:

1) Yhteisökuntoutus on saanut palat loksahtamaan kohdalleen

Äidit kertoivat, että vaikka he alkuun vastustivatkin asumista Pinjassa, on kuntoutus ollut todella hyvää. Mikä Pinjasta sitten tekee hyvän? Äitien mukaan suurin hyöty yhteisökuntoutuksessa on, että se nopeuttaa asioiden loksahtamista kohdalleen. Keskusteluja käydään työntekijöiden ja muiden äitien kanssa pitkin päivää ja työtä oman itsen ja vauvan eteen tehdään paljon. Jos samoja asioita pohtisi kahdestaan avopalvelun työntekijän kanssa muutaman kerran viikossa, aikaa kuntoutumiseen menisi paljon enemmän. Myös oma vointi ilman Pinjan tukea olisi todennäköisesti huomattavasti heikompi kuin nyt. Äidit pitivät mahdollisuutta vertaistukeen hyvänä. Erityisen tärkeitä ovat olleet tavat, joilla omaa minä-kuvaa ja vanhemmuutta käsitellään. Tukea ja oivalluksia on saatu minätilatyöskentelystä ja rva-työstä, jossa vanhemmuutta arvioivat samojen kysymysten avulla äiti itse, Pinjassa asuvat toiset äidit sekä työntekijät.

2) Myös isät tarvitsevat tukea

Äidit kertoivat avun järjestyneen heille raskausaikana nopeasti ja päässeensä korvaushoitoon jonojen ohi. Iso ongelma on siinä, että vaikka lapsen isä haluaisi apua ja hoitoa, samat säännöt eivät päde isiin. Näin vanhempien kuntoutuminen on eri tahtista ja parisuhteen jatkuminen vaikeaa. Isät tarvitsisivat myös parempaa tukea vanhemmuuteen. Esimerkiksi tilanteissa, joissa vanhemmat eroavat, isät jäävät usein yksin. Isä tarvitsee tukea siihen, miten olla lapsen kanssa. Kuten eräs äiti totesi, ei riitä, että isällä ja lapsella on valvottu tapaaminen joka toinen viikko, tässä välissä tarvitaan vanhemmuustyöskentelyä.

3) Tukekaa, kuunnelkaa ja antakaa aikaa

Äidit kertoivat kuntoutumisen tärkeimmän edellytyksen olevan oma motivaatio muutokseen. Tässä tilanteessa tarvitaan ammattilaisten tarjoamaa apua ja tukea. Toisinaan päihdekuntoutuksen esteenä on se, ettei itse ole vielä valmis muutokseen. On tärkeää, että kuntoutumista tuetaan, vaikka takana olisi aiempia päihdekuntoutuksia. Toisinaan pysyvä muutos vaatii useita yrityksiä. Äidit myös toivoivat työntekijöiltä aikaa kuunnella heidän näkökulmaansa. Jos ei kuuntele, ei voi ymmärtää ja jos ei ymmärrä, on vaikea auttaa. Tärkeää on, että työntekijät ottavat asiat avoimesti puheeksi ja muistavat perheiden olevan oman elämänsä parhaita asiantuntijoita.

Lämmin kiitos viisaille ja sydämellisille äideille Pinjassa!

Ensikoti Pinja on päihdeongelmiin erikoistunut ympärivuorokautinen kuntoutusyhteisö raskaana oleville tai vastikään synnyttäneille vauvaperheille. Hoidon tavoitteena on tarjota vauvalle turvalliset olosuhteet ja tukea vanhempia päihteettömyyteen ja vanhemmuuteen kasvamiseen. Kuntoutusjakson pituus vaihtelee 6 kuukaudesta yli vuoteen. Pinja on osa Turun ensi- ja turvakotiyhdistyksen toimintaa.

Anniina Kaittila

Anniina Kaittila on sosiaalityöntekijä ja VTT. Hän on tehnyt asiakastyötä lasten ja perheiden parissa järjestössä ja kunnassa, tutkinut ja opettanut sosiaalityötä yliopistossa. Kaittilalle kehittämistyön lähtökohtana ovat asiakkaiden tarpeet ja käytäntöjen kehittämiseen tarvitaan yhdessä tekemistä ja yhdessä oppimista. Lupa auttaa! -hankkeessa Kaittila on lainassa Turun yliopistosta sosiaalityön yliopisto-opettajan tehtävästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto