Räkää ja raparperipiirasta

Suomen sote on kuin keski-ikäinen mies.

Tuure Kilpeläinen on kiteyttänyt tähän ikään liittyvän asiaintilan hienosti kappaleessaan

Hyvä, paha, ruma mies.

Kun mies on nelkytvuotias
se ravaa terapiassa
ja nuuhkii rakentamansa talon
kellarista hometta

Kuntokuurin tarve
Samoin kuin itselläni, myös sotella uudisraivaajahenkisen 70-luvun hyvinvointipalvelujen rakentamisen aika on vaihtunut kuntokuuriin. Keskivartalolihavuus, kolestroliarvot ja verenpaine samoin kuin korjaavien kustannusten nousu, palvelujen pirstaleisuus ja jatkuvat jonot antavat vihiä siitä, että jotain tarttis tehdä.

Liian vanha agentiksi
Mutta kun ei ole aikaa eikä vaivaa viitsisi nähdä. Henkinen notkeus nimittäin vähenee keski-iässä. On paljon vaivattomampaa tehdä asiat niin kuin on aina tottunut tekemään, omalla tavalla.

Nyt vaan milleniumin aikaan opetellut uudet kujeet ovat auttamattomasti so last season. Lomakkeiden viilaaminen ja yhteistyön kehittäminen eivät riitä kehittämiseksi. Ei niillä tehdä 3 miljardin sotesäästöä.

Kotona omat teininikin sanoivat, että olen aivan liian vanha agentiksi. Eivät tiedä nuoret, että Sean Connery näytteli viimeisimmän James Bond -elokuvansa 53-vuotiaana.

Huolen kylmä polvi
Moni asia myös osaa pelottaa enemmän kuin ennen. Yleismaailmallinen huoli tuntuu aina vaan työntävän luista kylmää polveaan lämpimän virkamiespeiton alle: miten tässä kaikessa muutoksen myrryksessä käy? Mitä enemmän miettii, huomaa miettivänsä, että eihän tässä hyvin käy.

Samalla kun yritän mallintaa vaihtoehtoisia palvelukuvauksia alati muuttuvan valinnanvapauslainsäädännön pohjalle, olen tilannut taloomme viemärikuvauksen ja ränneille korjaajan. Työterveyshuollossa on odottamassa myös lainattava verenpainemittari.

Tilauksessa jotain suurta
Toista on nuoremmilla. En voi olla ihmettelemättä sitä pelottomuutta, miten vaikkapa 10-vuotiaat jalkapalloilijat kentällä ja sen laidalla elävät. Toisin kuin sotelle tai keski-ikäiselle sosiaalialan asiantuntijalle, heille ei ole epäselvää, mitä on tapahtumassa – jotain suurta!

Kukaan ei suostu edes ajattelemaan epäonnistumisen mahdollisuutta (so. pelaaminen Veikkausliigassa), sillä suurin osa tietää pelaavansa Barcelonassa tai Manchesterissa. Itse asiassa iso osa uskoo olevansa suomalainen versio Messistä tai Pogbasta.

Paras ikä johtaa?
Eikä haittaa vaikka oma maajoukkue ei voita. Pelaaminen, ja elämä, on pikkufutareille leikkiä, jossa kaikki on mahdollista. Jopa suomalainen jalkapallomenestys.

Laulussaan Tuure Kilpeläinen piirtää kuvan myös 10-vuotiaasta miehestä:

Kun mies on kymmenvuotias
sen hiukset heiluu tuulessa
on nukkaisilla poskilla räkää
sekä raparperipiirasta
Sen pyörät pyörii eteenpäin
se elää vailla kuolemaa
sen rintaan mahtuu
kokonainen riemun armada

Pitäisikö meitä johtaakin kymmenvuotiaat?

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Haku

Arkisto