Sote-kesän menovinkit

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli tuttavallisemmin Soten kesä on Suomessa täynnä vähemmän tunnettuja mutta tutustumisen arvoisia tapahtumia – työryhmät, erilaiset tapahtumat ja toimipaikkakohtaiset kierrokset kutsuvat nauttimaan kauniista kunnallishallinnon kesästä! SoteLeaks on listannut menovinkit käyttöösi.

Perinteistä työryhmätunnelmaa

Työryhmät ovat sote-väen perinteisimpiä yhdessäolon muotoja ympäri talousarviovuoden. Pikkuhiljaa käynnistyvä sote-uudistus vilkastuttaa nyt sosiaali- ja terveydenhuollon muuten hiljenevää kokouskesää. Vaikkei joka maakunnassa ehkä ehditäkään koota uutta sote-muutosorganisaatiota ja sen koordinoimia laajoja työryhmiä kesäksi kasaan, löytyy maakunnista edellisen kauden jäljiltä aktiivista valmistelupöhinää mutta myös ihan perinteisiä kokouksia, eri hankkeiden kehittämistyöpajoja ja innovatiiviselta kuulostavia törmäyttämöjä moneen makuun. Kunhan muistat huomaamattoman viranhaltijapukeutumisen ja kokouskäyttäytymisen, ei kuokkavieraita välttämättä katsota pahalla, sillä moni palaverihaukka viettää vuosilomiaan ja kahvituksista jää kesäisin kuitenkin aina yli. Jos tulee ihmettelyjä paikallaolostasi, voit aina nostaa metelin, miksei sinua ole kutsuttu aiemmin mukaan. Katsasta kesän työryhmätapahtumat kuntien ja maakuntaliittojen nettisivuilta.

Opastetut kierrokset virastoihin

Kun useimpien kuntien virastot sulkevat ovensa kesän kuumimmiksi kuukauksiksi, on oiva mahdollisuus tutustua julkisen hallinnon historiaa huokuviin toimitiloihin rauhassa ja ajan kanssa. Esimerkiksi ”Kurttulammen sosiaalitoimiston 40 vuotta!” -näyttely herättää viraston eloon opastetuilla kierroksilla taas heinä- ja elokuussa. Kokeneen oppaan johdolla kierroksilla tutustutaan menneen ajan henkeä ilmentävään interiööriin ja klassisiin toimitilaratkaisuihin sekä avataan vuosikymmeniä säilyneiden virkamiesyhteisön toimintatapojen perusteita. Lisäksi päästään vilkaisemaan viranhaltijoiden itsensä sisustamiin työhuoneisiin ja kokeillaan lomalistojen täyttämistä. ”Lakisääteiset” kahvit nautitaan aidossa viraston kahvihuoneessa, jossa on myös mahdollisuus tilata työntekijöiden sivutyönään kauppaamia kosmetiikkatuotteita, osallistua heidän lastensa harrastetoiminnan tukemiseen ja ottaa osaa viikon pulloarvontaan. Kierroksen lopuksi muistellaan Kurttulammen sosiaalipalvelujen historiaa kunnan pitkäaikaisimman sosiaalilautakunnan puheenjohtajan lukiessa ääneen lautakunnan vanhoja pöytäkirjoja ja niiden liiteaineistoja. Kierroksen lippu sisältää myös ilmaisen käynnin kesätauolla olevassa terveyskeskuksessa!

Village Health & Social Service Procedure Biennale

Joka toinen vuosi Säänäveden pieni sote-sektori puhkeaa kukkaan aivan uudella tavalla, kun Village Health & Social Service Procedure Biennale järjestetään luonnonkauniissa, hallintohistoriallisesti arvokkaassa ruukkimiljöössä, jonka maisema paljastui mannerjäätikön alta 1990-laman jälkeen. Nykyistä ja vanhaa sote-palvelujen menetelmämuotoilua yhdistävä sote-biennaali on kuratoitu kokonaisuus, jossa esitellään vaikuttava kattaus vuosien saatossa kokeilluista ja luovutuista menetelmistä. Näytteilleasettajina on yli 50 kokenutta ammattiauttajaa, jotka ovat saaneet pitkän täydennyskoulutuksen kaikkiin esillä oleviin menetelmiin, mutteivät ole niitä ehtineet käyttää. Tapahtumassa esillä nähtävä palvelumenetelmävalikoima kattaa toimintoja 1980-luvun alun sote-antiikista 2010-luvun moderneihin designklassikoihin. Päivien yhteydessä järjestetyssä huutokaupassa on tarjolla mielenkiintoisia keräily- ja vintage-kohteita (mm. vain kolme vuotta vanha asiakasrekisterijärjestelmä), joita et ehkä enää kotikunnastasi löydä!

Perheiden palvelupolut – viikonloppu palvelukätköilyn parissa!

Haetko perheellesi jotain toiminnallisempaa tekemistä? Tule mukaan koko perheen voimin nauttimaan omaehtoisesta palvelun etsimisestä ja toisinaan jopa löytymisen riemusta! ”Pikkuviikarit ja heidän vanhempansa asiakkaina” -kampanjan myötä julkaistaan tulevaksi kesäksi uudenlainen geokätköily-tyyppinen palvelumatkailukonsepti, kun Suur-Savon restaurointipuolen artesaaniopiskelijat yrittävät luoda lopputöinään yhteisasiakkuutta edellyttäviä palvelupolkuja paljon apua tarvitseville perheille olemassa olevaan palveluviidakkoon. Asettaudu asiakasperheen asemaan erikoisasiantuntijoiden uimaradoille ja etsi oikeaa palvelua kuntien nettisivuilta, testaa aitojen puhelinaikakäytäntöjen ja takaisinsoittosysteemien toimivuutta, koe erikoissairaanhoidon lähetteiden teon kiemurat ja ajanvarauskäytäntöjen pullonkaulat sekä osallistu monikymmenhenkiseen verkostopalaveriin oman perheesi ongelmissa. Bonuksena pääset ehkä rustaamaan kunnallishallinnollista valitusta ja viemään evätyksi tulleet palvelupäätöksesi hallinto-oikeuskäsittelyyn. Takaamme, että viikonloppu tulee olemaan yhtä seikkailua!

Kokousretriitti

Vai kaipaatko ehkä rauhoittumista jatkuvasta kehittämisestä, osallistumisen pakosta, aktiiviselta näyttävistä pienryhmäkeskusteluista ja kokousten kommentointipaineesta? Heinäsuovajärven kokousretriittissä pääset levähtämään takaisin omalle mukavuusalueellesi. Voit luvan kanssa olla vain hiljaa ja kerrankin keskittyä kunnolla meditatiivisten hieroglyfiesi piirustamiseen – koko pitkän työviikon. Monipuolisesta kokouskalenterista osaavat personal trainerimme auttavat sinua valitsemaan itsellesi sopivimman ja hyvinvointiasi parhaiten tukevan kokouspaketin. Nauttimalla ennen retriittikokouksia joko perinteisemmät kampaviinerikahvit tai modernimpaan makuun mozzarellasämpylän smoothiella, voit asettautua joka päivä minimissään kolmen tunnin kokouksen ajaksi oman kannettavasi taakse ja rauhassa seurailla, kun muut yrittävät löytää ratkaisuja liki mahdottomiin kysymyksiin kertoilemalla aina samoja juttuja omilta lempiosaamisalueiltaan. Retriittiä varten saat käyttöösi oman kannettavan koneen (johon on ladattu pasianssi ja facebook) ja tummenetut lukulasit.

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto