Sudenpentujen käsikirja

Jokainen Aku Ankkansa lukenut tietää miten makea opus on Sudenpentujen käsikirja. Ei ole sellaista asiaa, johon sieltä ei löytyisi nopeasti vastausta. Sudenpentuihin kuuluvat Akun veljenpojat Tupu, Hupu ja Lupu ovat selvittäneet tapauksen jos toisenkin käsikirjan avulla.

Sote- ja maakuntauudistuksen utuista ja osin hähmäistä tulevaisuuskuvaa on kirkastettu kirjoittamalla järjestäjän käsikirjaa. Siinä määritellään, miten tulevan maakunnan järjestämisvastuulla olevat lukuisat tehtävät ja palvelut tulisi järjestää ja toimeenpanna. Pohdittu ja avattu sitä, millä askelmerkeillä tuleva maakunta kykenee vastaamaan asukkaittensa palvelutarpeisiin ja samalla huolehtimaan rahojen riittävyydestä. Wikipediasta ei löydy valmista vastausta.

Lupa Auttaa! -hankkeen yhteydessä törmää säännöllisesti verevään ja väkevään lausahdukseen ”Lapsilla ei ole aikaa leikkiä uudistuksia!” Samalla isketään verkkokalvoille kuva lentävästä lehmästä ja hihkaistaan toivoa tarjoten, että joku ne ihmeetkin tekee!

Näissä kahdessa huudahduksessa tiivistyy uudistuksen vaikeus ja toivo. Kiire on ilmeinen. Lapsilla, nuorilla ja perheillä ei ole aikaa odottaa uutta ja uljasta maakuntaa, vaan apua ja tukea arkeen tulisi saada per heti. Tarvitaan konkreettisia tekoja. Työtä, joka muuttaa vielä keskeneräisen järjestämisen käsikirjan ajatukset ammattilaisten toiminnaksi. Tänään, ei epämääräisessä tulevaisuudessa tai seuraavalla hallituskaudella.

Tästä syystä on kullanarvoista, että sote- ja maakuntauudistuksen valmistelua on ollut käytännössä toimeenpanemassa Lupa Auttaa! -hankkeen kaltaisia toimijoita. Niitä ihmeentekijöitä. Ammattilaisia, jotka ovat verkottaneet sudenpentujen lailla maakunnan asiantuntijoita, ja työstäneet lasten, nuorten ja perheiden palveluja entistä paremmiksi. Käytännössä kääntäneet ja vääntäneet nykyistä palvelujärjestelmää jo tänään siihen asentoon, jossa sen tulisi järjestäjän näkökulmasta tulevaisuudessa olla.

Samaan aikaan lasten, nuorten ja perheiden palveluiden osalta on sanoitettu parempaa tulevaisuutta. Sovittu siitä, miten nämä palvelut tulisi tulevaisuudessa järjestää ja toteuttaa. Varmistettu, että nyt kehitetyt toimintatavat leviävät ja jäävät elämään. Kirjoitettu sitä Sudenpentujen käsikirjaa.

Usein itseaiheutetusta epäonnesta kärsivä Aku Ankka ei kuulunut Sudenpentuihin, vaan Tuomenmarjoihin. Heillä ei ollut Sudenpentujen käsikirjaa käytettävissään. Eivätkä ne Akun taidot metsänkävijänä kovin kummoisia olleetkaan.

Varsinais-Suomi tarvitsee oman käsikirjansa.

25.9.2018 Mikko Pakarinen

Erikoissuunnittelija (HT, MBA) Mikko Pakarinen on pitkän linjan sote-kehittämisen asiantuntija. Tällä hetkellä  hän vastaa Varsinais-Suomen sote- ja maakuntamuutosorganisaatiossa sote-palvelujen järjestämisen valmistelusta. Mikko on tutkinut erityisesti matriisiorganisaatioiden johtamista. Hän on myös innokas juniorijalkapallovalmentaja, mutta perustepsiläisenä kannattaa väärää turkulaista jalkapallojoukkuetta. Lue lisää Mikosta: https://kimpassa-allihopa.fi/uutiset/ihmiset-luovat-muutoksen-mikko-pakarinen-keskittyy-soten-jarjestamiseen/

PS. Varsinais-Suomen lasten, nuorten ja perheiden palveluista valmistuu vuoden 2018 aikana oma Järjestämisen käsikirja, jota kootaan parhaillaan osana maakunnallista Lape-kehttämistä. Lisäksi Lupa auttaa! -hanke julkaisee perinteisen loppuraporttinsa lisäksi joulumarkkinoille uuden vessalukemisen hitin, oman ”sudenpentujen käsikirjansa” eli oppaan lapsiperhepalvelujen uudistamiseen. Seuraa ilmoittelua!

Vieraskirjoittaja

SoTeLeaks -blogin vieraskirjoittajat ovat hankkeen kutsuvieraita, joilla on painavaa asiaa LAPE-hankkeen edistämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto