Anteeksi, joudumme törmäyttämään teidät

Lupa auttaa! -hanke järjestää vaikuttavuuden ongelmien parantamiseen tähtäävän kehittämisprosessin lastensuojelun, psykiatrian, vammaispalvelun ja aikuissosiaalityön toimijoille loppuvuonna 2018.

Tiedostamme kyllä oikein hyvin, että sotessakin törmäyttäminen alkaa olla jo niin eilisen kauden juttu. Kyse törmäyttämöissä siis on siitä, että eri toimialoja tai ammattiryhmiä laitetaan samaan tilaan ja toivotaan, että nämä alkaisivat yhden aamupäivän aikana ja kampaviineripalkalla tehdä aiempaa parempaa yhteistyötä.

Hätäpäissämme emme keksineet kuitenkaan muutakaan. Sori siitä. Mutta syy tarve on ilmeinen.

Jotain tarttee tehdä

Sillä lastensuojelun, psykiatrian, vammaispalvelun ja aikuissosiaalityön rajapinnoilla (siis tulevilla yhdyspinnoilla) operoivat asiakkaat ovat jo vuosia viestineet sitä, että jotain näiden eri sektoreiden yhteistyölle tulisi tehdä.

Samat asiakkaat sukkuloivat eri palveluissa, pyörivät niiden rattaissa, heitä lähetellään ja luukutetaan, pidetään massiivisia verkostopalavereja ja tehdään lukemattomia asiakassuunnitelmia – mutta silti eri palvelut eivät jollain lailla vaan pelaa yhteen.

Palvelujen yhteisvaikutus, eli siis tieteellisemmin, vaikuttavuus on huono. Asiakaskokemuksen lisäksi, tämän todistavat myös tilastot ja tilinpäätökset. Kahvihuonegallupien mukaan tämän ongelman tunnistavat hyvin myös useimmat työntekijät sekä johtajat.

Vaikuttamotörmäyttämö

Mistä siis voisimme yhteisen ongelman ratkaisun alkaa? Miten siirtyisimme yksilösuorituksista joukkuepeliin?

Se ei nimittäin ratkea yhden työyhteisön kehittämisristeilyllä, sote-johtajien linjauksella eikä edes maakunnallisen hankkeen tempausten avulla. Tarvitaan meitä kaikkia. Mietitään siis ongelmaa yhdessä, mutta niin, että pakotamme itsemme tuottamaan siihen myös vastauksia, lopulta toivottavasti parantaen palvelumme vaikuttavuutta.

Olemme hankkineet avuksemme huippuosaamista törmäyttämisen jalolta alalta. Sitrassa vaikuttavuutta tutkinut, siitä kirjoittanut ja sitä monien organisaatioiden kanssa arkityössä parantanut Jonna Heliskoski vetää Varsinais-Suomen lastensuojelun, psykiatrian, vammaispalvelun ja aikuissosiaalityön keskeisille ja muutosvimmaisille kehittäjille kolmen kerran kehittämisprosessin.

Jäljelle muutakin kuin liimalappuja

Tämän kehittämisprosessin tavoitteena ja lopputuloksena ovat ehdotukset maakuntamme lakisääteiseen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmaan.

Tämä törmäyttämistyö ei siis ole riippuvainen sote-uudistuksen käänteistä vaan se tehdään joka tapauksessa. Ja jäljelle prosessista jää nyt muutakin kuin vain kasa post it -lappuja. Pääset ihan oikeasti vaikuttamaan.

Ilmianna itsesi tai kaverisi

Osa kehittämisprosessiin osallistuvista ihmisistä (työntekijöistä, asiakkaista, vapaaehtoistoimijoista, johtajista ja päättäjistä) kutsutaan mukaan henkilökohtaisesti, osa valikoituu ilmiantoihin perustuvan hakumenettelyn kautta.

Vapaana ainutlaatuiseen ja innostavaan prosessiin on 15 paikkaa. Ilmianna meille, kenen olisi ehdottomasti oltava tässä mukana ja perustelu, miksi juuri hänet pitäisi valita mukaan. Jos työkavereistasi tai pomostasi ei tähän mielestäsi ole, ilmoita itsesi. Perustelemaan joudut joka tapauksessa.

Lisätiedot ja ilmiannot: Saara Aho, saara.aho@raisio.fi