Avoin kohtaamispaikka on keidas keskellä lapsiperheen kiireistä arkea

Syyskuun puolivälissä avattu Skappeli on lapsiperheiden oma paikka Skanssin kauppakeskuksessa. Skappelissa järjestetään perheille ohjelmaa joka arkipäivä, viikonloppuisin erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Kaikille avoin ja maksuton tila sijaitsee Skanssin 2. kerroksessa.

Ruuhkavuosien pyörityksessä elävien lapsiperheiden ajanhallinnasta on tullut entistä polttavampi kysymys. Vaativan työn, lasten harrastusten ja muun päivittäisen rumban lomaan ei mahdu enää yhtään uutta kalenterimerkintää. Kuitenkin myös hengähdystauoille ja kiireettömälle toisten, kenties samassa tilanteessa elävien vanhempien kohtaamiselle pitäisi raivata aikaa ja tilaa.

Avoin kohtaamispaikka kauppakeskuksessa on yksi ratkaisu ongelmaan. Perheet viettävät valmiiksi aikaa kauppakeskuksessa ja Skanssin Monitorista löytyy paljon palveluja lapsiperheille. Kohtaamispaikka mukavaan yhdessä tekemiseen ja oleiluun on tähän asti puuttunut.

Skappelin toimintaa järjestää Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä. Seurakunnat kutsuvat yhteistyökumppaneita mukaan toiminnan järjestämiseen. Mukana ovat muun muassa Turun kaupunki, Tyttöjen talo ja MLL:n Varsinais-Suomen piiri.

– Skappelin toimintalupaus on, että siellä turkulainen pienen lapsen vanhempi tuntee olonsa tervetulleeksi ja arvokkaaksi, kertoo varhaiskasvatusohjaaja Hanna Rajalin.

Idea tuli äideiltä

Skappelin toiminta on käynnistynyt vilkkaasti ja perheet löysivät tilan parissa viikossa. Koko idea lähti liikkeelle äideiltä, kun vanha Lausteen perhekerho meni remonttiin. Perhekerho toimi aluksi kauppakeskuksen leikkitilassa. Kauppakeskusmiljöö koettiin kivaksi ja seurakunnat laajensivat toimintaansa kolmeen kertaan viikossa.

– Seurakunta haluaa olla helposti lähestyttävä, toimia yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja olla olemassa keskellä perheiden arkea, Rajalin kertoo.

Kesällä 2018 solmittiin vuokrasopimus Skappelista. Kohtaamispaikan toiminta-ajatuksena, on että perheet tekevät Skappelin. Toiminnan suunnittelu käynnistettiin lounaan merkeissä sosiaalisesta mediasta kerätyn kymmenen äidin kanssa. Ajatukset ja toiveet kerättiin yhteen, niistä syntyi ohjenuora avoin ja maksuton.

Verkosto miettii yhdessä lapsiperheiden tarpeita

Myös yksi Lupa auttaa! -hankkeen johtoajatuksista on viedä palveluja ihmisten luokse sen sijaan, että vanhan mallin mukaisesti juoksutetaan ihmisiä. Kun tuotetaan palveluja perheille, mennään sinne, missä perheet valmiiksi ovat.

Yhteispalvelu Monitori on toiminut Skanssissa vuodesta 2011 lähtien. Sen monet eri palveluntuottajat katsoivat valmiiksi samaan suuntaan – sekä keskenään että Lupa auttaa! -hankkeen tavoitteiden suhteen.

Hankeagentti Minna Maanpää toi toimintaan mukaan perhekeskustoimintamallia toteuttavan lapsiperheiden palvelujen jalkautumisen näkökulman. Hän kokosi Monitorin toimijoista verkoston miettimään yhdessä perheiden tarpeita ja niiden tyydyttämistä. LAPE-ajattelu on osaltaan vahvistanut ja vauhdittanut myös Skappelin syntyä.

– Motivoitunut verkosto on työllään innostanut keksimään uudenlaisia tapoja perheen kohtaamiseen, Maanpää kertoo.

Verkoston tarkoituksena on ollut myös tutustuttaa eri toimijat keskenään. Kun monet lapsiperheiden palveluja tuottavat tahot tietävät toisistaan ja toistensa toiminnasta, voidaan entistä paremmin neuvoa myös perheitä heidän tarvitsemiensa palvelujen luo – kenties ei sen kauemmas kuin käytävän toiselle puolelle.

Lisätietoa Skappelin viikko-ohjelmasta ja Facebook-sivulta.