Kuntien LAPE-ryhmien puheenjohtajat: Muutoksen tueksi yhteinen laskuoppi ja kotitehtäviä

Ensimmäistä kertaa Raisioon kokoontuneet kuntien LAPE-ryhmien puheenjohtajat hioivat 29.9. suunnitelmia ja oppivat toisiltaan. Avoimen keskustelun lopputulos oli, että ratkaisevaa lasten ja perheiden palvelujen kehittämisessä on paitsi kuntien välinen yhteistyö, ennen kaikkea eri hallinnonalojen yhteispeli. Sen lisäksi tarvitaan yhteiset To do -listat kunnissa tehtävälle muutokselle.

LAPE-ryhmät joka kunnassa

LAPE-ryhmien tehtävänä on ohjata lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittämistä kunnissa. Varsinais-Suomen jokaisessa 27 kunnassa toimii tällainen monialainen ryhmä. Ryhmät ovat perustettu jo olevien hyvinvointiryhmien tai vastaavien ”päälle”, joten uusia hankehimmeleitä ei siis ole itsetarkoituksellisesti luotu.

LAPE-muutos betonoitu lakiin

Sote-uudistus on herättänyt paljon hämmennystä. Maakunnallisen LAPE-ryhmän puheenjohtaja Sirpa Kuronen lohdutti epävarmuuteen tuskastuneita sillä, että lapsiperhepalvelujen uudistus on Varsinais-Suomessa haluttu betonoida varmemmalle pohjalle.

Muutokset tehdään, tulee sote-uudistusta tai ei. Tämä on varmistettu sillä, että mm. Lupa auttaa! -hankkeen suunnitelmat ja toimenpiteet ovat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman mukaisia.

Kuronen hahmotti meneillään olevaa muutosta algoritmin avulla. LAPE-muutos on summa kunnissa tehtävästä kehittämistyöstä, maakunnallisesta yhteistyöstä ja palvelujen integraatiosta:
– Lupa auttaa! -hanke pitää huolen, että kaikki osaavat laskea samalla laskuopilla ja kotitehtävät kunnissa tulee tehtyä.

Sivistysjohtajat odottavat paljon LAPE-muutokselta

Kuntaliiton projektipäällikkö Irmeli Myllymäen mukaan tulevaisuuden kunnan roolissa korostuvat hyvinvoinnin edistämisen tehtävät ja monialaisen johtamisen osaaminen.

Myllymäki muistutti, että verkostomaista hyvinvointityötä tarvitaan etenkin perhepalveluissa, sillä perheen eri-ikäisten palvelut ovat hajautuneet sinne tänne. Lisäksi lasten ja nuorten päivittäiset palvelut, päivähoito ja koulu, tarvitaan mukaan hyvinvointityöhön.

Myllymäki pitikin iloisena asiana, että LAPE-ryhmien puheenjohtajista iso osa oli sivistyspuolen väkeä. Sillä sivistyspuolella LAPE:en uskotaan. Kuntaliiton kyselyssä sivistysjohtajille (www.kuntaliitto.fi) 82 % vastaajista piti nimenomaan LAPE-ryhmiä avaintoimijoina koko sote-uudistuksessa:
– Meidän olisi vain päästävä edunvalvonta-ajattelusta aitoon ja konkreettiseen yhteistyön kehittämiseen. Muuten uudistukset eivät lähde lentoon.

To do -listat kuntien LAPE-ryhmille

Tapaamisessa sovittiin, että LAPE-puheenjohtajien tapaamisia jatketaan neljännesvuosittain. Lisäksi perustetaan yhteinen työtila ja materiaalisalkku, laaditaan LAPE-sanakirja ja ”TO DO”-listat kuntien kehittämistyöhön. Jokainen puheenjohtaja voi myös tilata LAPE-johtajan selviytymispakkauksen Lupa auttaa! -nettisivujen palvelutuotteista.

Paikalla tapaamisessa olivat Mikko Hulkkonen (muutosagentti, pj). Pia Suvivuo (hankepäällikkö, siht.), Sirpa Kuronen (Turku), Krista Ryödi (Lieto), Hannele Elo-Kuru (Raisio, Minna Lehtinen (Raisio), Kimmo Kuusimäki (Naantali), Jan-Erik Ylitalo (Rusko), Jyrki Lumiainen (Paimio & Sauvo), Sanna Lindroos (PTKY Akseli), Elina Heikkilä (Kaarina), Fiinu Seppä (Koski TL), Jarmo Rasi (Loimaa), Minna Mäkelä-Rönnholm (Somero), Susanna Ikola (Pöytyä), Sirpa Kuronen (Turku), Irmeli Myllymäki (Kuntaliitto), Sari Välimaa (Lupa auttaa! -hanke)

Seuraava LAPE-puheenjohtajien ja yhdyshenkilöiden tapaaminen on perjantaina 12.1.18 klo 9-11 Raision kaupungintalon takkahuoneessa.