Luento ja keskustelutilaisuus: Kun äiti on vähän väsynyt

Lupa auttaa! -hanke ja Äimä ry järjestävät luennon ja keskustelutilaisuuden Milloin huolestua pienen vauvan äidistä? Minne hänet ohjataan?

Luvassa on tietoa synnytyksen jälkeisestä masennuksesta: mistä sen voi tunnistaa ja kenen puoleen kääntyä? Tarjolla on myös tietoa paikallistoiminnasta ja mahdollisuus keskusteluun eri toimijoiden kesken. Vaikka tilaisuus on suunnattu pienten lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille, tilaisuus on avoin myös kaikille muillekin aiheesta kiinnostuneille ja pienten lasten äitejä kohtaaville.

Luennot järjestetään tiistaina 4.9.2018 klo 9.00–11.30 Raision kaupungintalolla ja klo 13.30–16.00 Laitilan kaupungintalolla.

Sisältö on molemmissa tilaisuuksissa sama. Puhujina Virpi Miettinen (Äimä ry) ja Anna Helin-Valtonen (Äimä ry jäsen ja vertaistukija).

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Ennen tilaisuutta kahvitarjoilu. Ilmoittautuminen luennoille on alkanut ja se olisi suotavaa tehdä 3.9.2018 mennessä: taru.elo@raisio.fi.

Tietoja synnytyksen jälkeisestä herkistymisestä ja masennuksesta

Synnytyksen jälkeen jopa 80% äideistä herkistyy, ja kokee voimakkaita mielialan vaihteluja. Olo on itkuinen ja herkkä, voi olla unettomuutta ja mielialan laskua. Mielen vaihtelut johtuvat yleensä hormonitasapainon muutoksista, pitkäaikaisen jännityksen purkautumisesta ja väsymyksestä. Tätä kutsutaan myös baby bluesiksi. Tila on luonnollinen ja tärkeä, se ohjaa äitiä sopeutumaan uuteen elämäntilanteeseen ja herkistymään vauvan tarpeisiin. Yleensä alakuloa kestää parista päivästä pariin viikkoon ja se menee itsestään ohi.  Jos oireet kuitenkin jatkuvat, pahenevat tai tulevat takaisin, kyseessä saattaa olla synnytyksen jälkeinen masennus.

Synnytyksen jälkeinen masennus on pitkäkestoisempi masennustila, joka alkaa ensimmäisten kuukausien aikana synnytyksestä, oireet voivat vaihdella lievistä oireista aina psykoottiseen masennustilaan. Synnytyksen jälkeisen masennuksen yleisimpiä oireita ovat yleinen alavireisyys, voimakas väsymys, aloitekyvyttömyys, mielihyvän ja elämänilon menettäminen, syyllisyyden tunteet, ruokahalun muutokset, ahdistuneisuus ja unettomuus tai liiallinen nukkuminen.  Suomessa synnytyksen jälkeistä masennusta arvellaan esiintyvän 10–15% synnyttäneistä.

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta toipuu yleensä muutamassa kuukaudessa-vuodessa ja täydellisen toipumisen todennäköisyys on korkea. Synnytyksen jälkeinen masennus voi kuitenkin johtaa pitkäkestoiseen masennukseen ja uusia masennusvaiheita voi tulla myöhemmin. Seuraavien synnytysten yhteydessä uusiutumisriski on 50–60%.   Synnytyksen jälkeiseen masennukseen johtavia syitä ei tarkkaan tiedetä, mutta tiedetään tekijöitä, jotka lisääväät sen mahdollisuutta. Oireet ovat osa perheen elämää ja masennus vie vanhemmuudelta voimavaroja. Masennuksen varhainen tunnistaminen onkin tärkeää, jotta masennusoireista kärsivä äiti pääsee ajoissa avun piiriin, perhe saa tukea ja vuorovaikutus vauvan kanssa turvataan.

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry on yhdistys, joka auttaa synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia naisia ja heidän perheitään. Lisäksi se auttaa raskauden aikaisesta masennuksesta kärsiviä naisia sekä lapsivuodepsykoosin kokeneita äitejä. Samalla se auttaa puolisoita ja vauvoja. Äimä ry täyttää tänä vuonna peräti 20 vuotta. Äimä ry:n perusidea on antaa vertaistukea äideiltä äideille, ja yhdistävänä tekijänä on äitiyteen liittyvä sairaus: raskauden aikainen masennus, synnytyksen jälkeinen masennus tai harvinainen lapsivuodepsykoosi. Alusta asti tärkeää on ollut myös tiedotus näistä sairauksista, etenkin neuvolaterveydenhoitajille ja heidän kauttaan äideille ja heidän perheilleen.

Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää!


Edit

Luennot pidettiin 4.9.2018. Paikalla luennoilla oli yhteensä 75 ammattilaista.

Luentomateriaalit: