Lupa auttaa! LAPE-muutoksen mallioppilas

Varsinais-Suomen Lupa auttaa! -hanke oli esillä malliesimerkkinä lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmasta, kun maakunta- ja sote-uudistuksen vastuuvalmistelijat ympäri Suomen kokoontuivat 31.10. Kuntatalolle yhteiseen verkostotapaamiseen.

Aiheina valmistelijoiden kokoontumisessa olivat sekä uudistustyön valtakunnallinen tilannekatsaus että hallituksen kärkihankkeet. Muutosagentti Mikko Hulkkonen esitteli paitsi LAPE-kärkihankkeen perusteita ja valtakunnallista etenemistä, myös kertoi Varsinais-Suomen lapsiperhepalveluiden muutostyöstä.

Perhepalvelut kuin linnoitus

Hulkkosen mukaan lapsiperhepalveluiden pahin ongelma on edelleen se, että palvelut eivät hahmotu perheille lähestyttävänä tai edes helposti löydettävänä kokonaisuutena.

–  Ennemminkin mielikuva sote-palveluista muistuttaa keskiaikaista linnoitusta, jonne apua tarvitsevat perheet eivät pääse sisälle, vaikka kuinka haluaisivat, Hulkkonen kärjisti tapaamisessa. Samaan aikaan auttajat uupuvat asiakkaiden piirityksen keskelle.

Yhtenä konkreettisena parannusehdotuksena nykytilaan Lupa auttaa! -hanke toi esiin sähköisen perhekeskuksen kehittämisen ja sen osana Pyydä apua -palvelun valtakunnallisen laajentamisen perhepalveluihin. Siinä ensivaiheen palveluneuvonnalla voidaan auttaa perheitä jo ilman varsinaista asiakkuutta.

Hankelupaukset

Lupa auttaa! -hanke keräsi kiitosta mielenkiintoisesta hanketoiminnan logiikastaan, visuaalisesta ilmeestään sekä reippaasta tekemisen meiningistä. Hulkkonen sparrasikin vastuuvalmistelijoita ja muita miljoonabudjeteilla toimivia kärkihankkeita lupaamaan ja tekemään jotain konkreettista.
–  Hanketyön pitäisi loikata 80-luvulta nykymaailmaan. Meillä ei ole aikaa eikä rahaa enää vain suunnitella tavoiteasetantaa koko hankeaika. Pitäisi muistuttaa itseään koko ajan, että tavoitteet eivät ole vielä tekemistä.

Varsinais-Suomen muutosagentti Mikko Hulkkonen avasi LAPE-muutosohjelmaa maakunta- ja sote-valmistelijoille.