Joudutko toimimaan työssäsi kehittäjänä, esimiehenä tai vain innokkaana oman työn liinaajana? Oletko koskaan yrittänyt muuttaa asioita sote-sektorilla?
Jos vastasit myönteisesti, saatat hyvin todennäköisesti tarvita Lupa auttaa! -hankkeen kehittämää pikaservaustyökalua muutosvastarinnan torjuntataisteluihin.
Muutosnarinan muodot
Vastarinta kaikenlaisia muutoksia kohtaan voi ilmetä eri tavoin. Myös sen voimakkuus vaihtelee laimeasta innottomuudesta joukkopsykoottiseen raivoon.
Reaktioiden voimakkuus ei arkielämän kokemustietovarannon mukaan ole loogisessa suhteessa muutoskohteena olevan ilmiön merkitykseen. On siis sama, yritätkö muuttaa lomalistojen paikkaa kahvihuoneen seinällä vai organisaationne koko liiketoimintamallia, turpaan tulee kuitenkin.
Sutkauttelun tunnistaminen
Yhteistä muutosvastarinnalle sen sijaan on, että se ensivaiheissa ilmenee yleismaailmallisina ilmauksina, muutosta vastustavina sanontoina ja sutkauksina. Haastavuudestaan huolimatta nämä ”ei onnistu” ja ”ei mene läpi” -tyyppiset mutinat ovat suurinta herkkua kehittäjälle, sillä ne kertovat sen, että nyt ollaan lähestymässä jotain olennaista.
Ja tällöin oikean kehittäjän on iskettävä takaisin.
Sillä pahinta on jäädä tässä vaiheessa perinteiseen sote-tyyliin sanattomaksi muutosmarinan edessä – tai kuten eufemismit kuuluvat, tunnustelemaan ilmapiiriä tai keräämään porukoiden kokemuksia.
Pikaservaustyökalu käyttöösi
Siksi olemme askarrelleet sinulle pikaservaustyökalun, jonka voit ottaa mukaan kehittämisristeilyille ja muutostyöpajoihin.
Torjuntaperustelut ovat jaoteltavissa paholaisen tusinaan eli 13 tavallisimpaan arkkityyppiin, joihin työkalu tarjoaa nasevat vasta-argumentit eli pikaservaukset. Näillä marisemisen luulisi katkeavan alkuunsa.
PS. Lupa auttaa! -hanke irtisanoutuu kaikesta työoikeudellisesta vastuusta pikaservaustyökalun ohjeidenkin mukaisesta käytöstä johtuvien seuraamusten osalta.