Osaamis- ja tukikeskus -foorumi 7.5.2018 Turku/Pori/Vaasa

Lämpimästi tervetuloa Osaamis- ja tukikeskusfoorumiin (OT) 7.5.2018 klo 12.00–15.30. Tapaamisella esitellään suunnitelma Länsirannikon OT-keskuksen rakenteesta ja palveluista sekä kehitetään mallia yhdessä eteenpäin. Tilaisuudessa kuullaan myös puheenvuoro kansallisesta OT-suunnittelusta (STM/THL). OT-keskusfoorumi järjestetään Turun yliopiston tiloissa, ja osallistua voi etäyhteyden avulla myös Porista ja Vaasasta. Kummassakin etäyhteystilassa on paikallisen LAPE-hankkeen työntekijä huolehtimassa järjestelyistä.

Aika 7.5.2018 klo 12.00–15.30
Paikka
  • Turun yliopisto, Educarium, Luentosali EDU2, Assistentinkatu 5
  • Porissa (video): Satakunnan ELY-keskus, Valtakatu 12 B
  • Vaasassa (video): Vaasan keskussairaala, Y-talo, Lapintiira
Ilmoittautuminen 27.4.2018 mennessä

Lisätietoja Mikäli sinulla on kysyttävää OT-keskussuunnittelusta, voit olla mielellään yhteydessä Lupa auttaa! -hankkeen hankeagentti Anniina Kaittilaan email: anniina.kaittila@raisio.fi, puh: 040 486 9284

Osana lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE) Suomeen ollaan kehittämässä viittä osaamis- ja tukikeskusta (OT). Yksi keskuksista sijoittuu länsirannikolle, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien alueelle. Osaamis- ja tukikeskuksen tehtäviä ovat asiakastyö sekä kehittämis-, koulutus- ja tutkimustoiminta. Keskus toimii siten sekä palvelujen toteuttajana että niiden kehittäjänä. OT:n keskeinen tehtävä on tukea erityis- ja perustasoilla tehtävää työtä sekä asiakastyön että kouluttamisen ja kehittämisen avulla.

Osaamis- ja tukikeskus tuottaa itse vaativia palveluja ja hoitoa pienelle ryhmälle asiakkaita, joiden hoito edellyttää kaikkein vaativinta erityisosaamista (n. 1% asiakkaista).  Asiakastyö voi tarkoittaa asiakastapaamisia, konsultaatiota tai verkostoyhteistyötä. OT-keskuksen rooli korostuu sellaisissa erityisen vaativissa asiakastilanteissa, joissa tarvitaan monialaista osaamista sekä tuen ja hoidon yhteensovittamista. Asiakastyön osalta OT-keskus tulee tarjoamaan tukea muun muassa nuorille, joilla on sijaishuollon tarve sekä rikollisuutta, mielenterveyden- ja päihdeongelma sekä perheille, joissa on vaikea huolto- ja tapaamisriita.

Lisätietoa OT-keskuksista on luettavissa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportista: http://www.julkari.fi/handle/10024/134652  (osaamis- ja tukikeskuksia käsitellään sivuilla 98–120).

Ohjelma

12.00 Tervetuloa
Mikko Hulkkonen, Lupa auttaa! -hanke
12.20 Kansallinen OT-keskuskehittäminen
Marjo Malja, Sosiaali- ja terveysministeriö
12.50 Länsirannikon OT-keskusvisio

  • Työskentelyn eteneminen ja OT-keskuksen rakenne
    Anniina Kaittila, Lupa auttaa! -hanke
  • Tutkimus, kehittäminen ja koulutus
    Max Karukivi, Satakunnan sairaanhoitopiiri
  • Yhdistelmäyksikkö
    Jussi Ketonen, Perhekuntoutuskeskus Lauste
  • OT-keskus avopalvelujen tukena
    Marketta Raivio, Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö
  • Huolto- ja tapaamisriidat -mallinnus
    Aino Hynninen, Turun kaupunki
  • OT-keskuspilotit
    Paula Peltola, Lupa auttaa! -hanke
14.00 Tauko
14.20 Työpajatyöskentelyä
15.10 Työpajatyöskentelyn purku
15.30 Päivä päättyy

Tervetuloa!