Yritys- ja urheilujohtaja Petteri Kilpinen: Innostus on avain tuottavuusloikkaan

Isoja uudistuksia tehdään yritys- ja urheilujohtaja Petteri Kilpisen mielestä valitettavan usein paljon vanhalla tutulla rationaalisella johtamistyylillä, hallinto edellä.

– Ongelma tässä on, etteivät hallinnon himmelikuviot innosta ketään. Se innostaa, että johtaja osaa kertoa, mikä on suuri tehtävä, unelma. Siitä syntyy merkitys ja aito syy tehdä työtä jonkin eteen, painotti Kilpinen kärkihankkeiden Boot camp -valmennuksessa.

Yritys- ja urheilujohtaja ja kirjailija Petteri Kilpinen sparrasi varsinaissuomalaisia sote-ammattilaisia innostavaan johtamiseen.

Palveluasennetta treenamassa

Yritys- ja urheilujohtaja ja kirjailija Petteri Kilpinen oli alustajana ja henkisenä palveluasenteen jumppaohjaajana palveluasenteen kehittämiseen tähtäävässä Boot camp -valmennuksessa.

Tilaisuuden järjesti Varsinais-Suomessa vaikuttavat hallituksen kärkihankkeet eli lapsiperhepalveluita uudistava Lupa auttaa! ja ikäihmisten palveluja kehittävä KomPassi.

Boot camp -valmennus kokosi hiihtoloman aattona 16.2. paikalle Raision kaupungin valtuustosaliin noin 50 sote-alan työntekijää ja esimiestä. Aiheina olivat palveluasenne johtamisessa sekä erityisesti innostava johtaminen muutokseen.

Strategiat menehtyvät auditorioissa

Kilpinen on kokenut johtaja ja hallitusammattilainen. Hän on kirjoittanut useissa kirjoissaan innostuksen merkityksessä työelämässä ja johtamisessa.

Nykyinen työelämän murros digitalisaatioineen ja automatisaatioineen haastaa Kilpisen mukaan myös ja erityisesti johtamista. Vanha kurinpitoon ja kontrolliin perustuva etäisen johtamisen tapa ei silloin toimi.

– Enää esimies ei pärjää pelkillä excel-taidoilla tai paljon puhutulla substanssiosaamisella, Kilpinen väittää.

Sillä, kun koneet tekevät tylsät työt, johtajan tulee kyetä näyttämään asiantuntijoille iso suunta eli paljon puhuttu strategia minne mennään. Tämä on Kilpisen mukaan esimiehen palvelutehtävä.

– Haluttu suunta ja tekemisen tapa täytyy näyttää pienissä arkisissa tilanteissa, kertomalla, mikä meni nyt oikein, ja mitä tämä organisaatio haluaa. Strateginen palautteenanto ei onnistu pelkästään vuosittaisissa kehityskeskusteluissa, Petteri Kilpinen linjaa.

Jos strategia elää vain juhlapuheissa auditorioissa, on se Kilpisen mukaan kuolleena syntynyt.

Tuottavuusloikan avaimet

Hyvän johtajan osaamisvaateet siis muuttuvat. Asiantuntijoiden mukaan saamiseen tarvitaan vuorovaikutusta, innostamisen taitoja ja hyviä puhujan lahjoja, retoriikkaa.

Kilpailukykyä ja tuottavuusloikkaa on kuitenkin totuttu metsästämään muilla konsteilla.

– Saadaanko kuuden minuutin työajan lisäyksellä jotain suurta aikaan? Ei. Sen sijaan huonolla johtamisella voidaan saada melkoista tuhoa aikaan. Ääliöjohtajien aika on ohi, Kilpinen väittää.

Kilpisen mukaan innostumisen, yhdessä tekemisen ja ylipäänsä tunteiden merkityksestä puhutaan suomalaisessa työelämässä ja johtamisessa vakavissaan liian vähän. Niitä pidetään turhanpäiväisinä ja liian pehmeinä asioina. Näillä kuitenkin on suuria tuottavuuteen liittyviä vaikutuksia nykyisissä asiantuntijatöissä.

– Joidenkin selvitysten mukaan innostunut tiimi tekee liki puolet parempaa jälkeä ja saa aikaiseksi enemmän kuin nuivahtanut ja pelolla johdettu työryhmä, Kilpinen sanoo.

Katso Petteri Kilpisen alustus Boot camp -valmennuksesta Lupa auttaa! Ihmevideoista: www.lupaauttaa.fi/ihmevideot-2