Valmistelutöiden turvallisuustutkinto

Yhteiskunnassamme lisääntyneiden laajojen ja perinpohjaisten uudistusten myötä on lisääntynyt myös erilaisten valmistelutyöntekijöiden määrä. Uudet tehtävät synnyttävät omanlaisiaan työturvallisuusriskejä, joiden hallinta vaatii uutta osaamista. Tämän uuden kehittämisalan ammatin edustajien työturvallisuuden lisäämiseksi käynnistämmekin koulutuksen, joka oikeuttaa varsinaisen valmistelijan töihin.

Valmistelutöiden turvallisuustutkinto eli ns. valmistelutyökortti on Suomen Valmistelualan Keskusjärjestön (SVAK) hyväksymä tutkinto, jolla varmistetaan, että valmistelutyöntekijällä ja valmistelutyöluvan myöntäjällä on riittävä tieto ja osaaminen valmistelutyöturvallisuudesta.

Valmistelutöiden turvallisuuskoulutus sekä laajemmin tunnettu hankekehittämisalan turvallisuuskoulutus (vanha hankekehittämistyökortti) yhdistyivät 1.1.2018, jonka jälkeen suoritettu valmistelutöiden turvallisuustutkinto oikeuttaa tekemään sekä perinteisiä, kevyempiä kehittämistöitä että varsinaisia uudistusten valmistelutöitä.

Vanhalla hankekehittämisalan turvallisuustutkinnolla ei kuitenkaan ole enää mahdollista tehdä varsinaisia uudistusten valmisteluun liittyviä työsuorituksia, sillä työt eroavat toisistaan mm. tehtävien vastuullisuuden, vauhdikkuuden ja juuri turvallisuusvaateiden osalta. Täydennys- ja muuntokoulutusta vanhan hankekehittämistyökortin haltijoille järjestetään Euroopan unionin valmistelurahaston tuella ensi syksynä, jotta voidaan turvata riittävä määrä valmistelijoita jäsenmaiden uudistusten tueksi.

Samalla koulutus muuttuu myös kansainvälisemmäksi ja uusi Pohjoismaisten valmistelutyöntekijäliittojen hyväksymä valmisteluturvallisuuden työkortti onkin voimassa myös Ruotsissa ja Tanskassa, joissa valmistelijoille on jo luotu vakiintuneet lakisääteiset työturvallisuuden ohjeistukset.

Valmistelutöiden turvallisuuskurssin sisältö

 • Oma asenne valmistelutyöturvallisuuteen (”kynttilä vakan alla” vai ”takki auki” -valmisteluasenne)
 • Valmistelutyöntekijän ja valmistelutyöluvan myöntäjän vastuut ja velvollisuudet
 • Työryhmävalmistelun turvallisuuden aakkoset
 • Taustamateriaaliuupumuksen välttäminen (tiivistelmälukutaidot)
 • Valmistelutyöt keskeneräisessä ja epäselvässä lainsäädännöllisessä toimintaympäristössä
 • Valmistelutyön vaarojen tunnistaminen eri intressiryhmien vaikutusyritysten keskellä (lobbaustoleranssi)
 • Valmistelutyön aiheuttamien voimakkaiden tunnereaktioiden vastaanottamisen taidot
 • Valmistelutyöturvallisuutta tukevat viestintätaidot (ns. virkamiestiedottaminen)
 • Päällekkäisen valmistelutyön vaarat
 • Plagiointivalmistelun houkutus, petollisuus ja lyhyet jäljet
 • Toiminta valmistelun hidastuessa, jumiutuessa, karahtaessa kiville, mennessä reisille, epäonnistuessa tai kriisiytyessä
 • Näyttökoe (alkuvalmistelu, varsinainen valmistelu, valmistelun lopputyöt)

Valmistelutyökortti on voimassa kunnes varsinaiset lait tulevat voimaan.

Suomen Valmistelualan Keskusjärjestö (SVAK)

Mikko Hulkkonen

Mikko Hulkkonen on perhepalvelujen johtaja, psykologi, työnohjaaja, psykoterapeutti, tuotekehittäjä, työyhteisösovittelija - ja Lupa auttaa! -hankkeen muutosagentti. Hulkkosella on pitkä kokemus asiakastyöstä, johtamisesta ja kehittämisestä sekä järjestökentällä että kunnan sosiaali- ja terveystoimessa. Viimeisimpänä hän on vienyt Raision kaupungin perhepalveluissa läpi nopean ja perinpohjaisen uudistuksen, joka keräsi valtakunnallista tunnustusta ja mm. Vuoden lastensuojeluteko -palkinnon. Hulkkonen on kirjoittanut suositun Sosiaalialan agentin käsikirjan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Haku

Arkisto